zondag 11 april 2021

GAST-AUTEUR


HEKSENJACHT



door onze correspondent robertus baeken, vanuit de korenvelden van salem...


Eenenvijftig


De volgende dag belde Lucretia Roosje op vanuit het Zwitserse Davos waar ze met Ernesto, haar nieuwe vriend, de ganse week zou verblijven. Hij was tot vanavond op een belangrijke meeting over de wereldhandel. Om te laten horen dat zij haar maaltijden niet zelf hoefde te betalen, had zij ’t erover hoe moeilijk kreeft te eten is. Dus uitstekend voor de lijn! Maar lekker ook! We moesten ons over haar geen zorgen maken. Ernesto was een lieverd.

   Zelf logeerden wij nog twee dagen in de Ardennen. Maar voor mij veranderde er niets. Of ik nu een Zorro-masker droeg of niet, de uit zijn naargeestige kerker bevrijde Kamiel bleef onveranderlijk Sneeuwwits droomprins. Reeds voor we in ons hotel arriveerden, kreeg hij haar absolutie. Daarna het gezegende bed van Lucretia. Laat het door Zorro voor eeuwig gevraagd en gezegd blijven: waarmee had Kamiel al die aandacht verdiend? De liefde behandelt mensen niet eerlijk. Hier geldt de wet van de jungle. De wet van het bloed, de dwaasheid, de waanzin.

   Toen we twee dagen later noodgedwongen met ons drieën in mijn autootje van de Ardennen naar huis keerden, lag haar droomprins op de achterbank de hele rit in Sneeuwwits armen flauw te lummelen. Met fluisterende woordjes betuigde hij zijn grote spijt. Terwijl hij aan één stuk door haar lieve kusjes en strelingen dankbaar in ontvangst nam, verbeet ik mijn teleurstelling, ellende en verdriet. Ik kon die twee nauwelijks aanhoren. Vooral vermeed ik de spiegel. Recht voor me uitkijkend was de rit meer dan lang genoeg. De hele reis stond ik als een bom op springen, vechtend tegen mijn onderhuidse woede. Van mijn gereserveerde houding bleef niks over. Ik hield mijn gevoelens amper in bedwang.

   Aan Hortensia’s voordeur liet ik dat trouwens goed merken. Ik liet hen zelf hun reistassen uit de kofferbak nemen.
    Roosje wou nog iets aan mijn opengeschoven zijraampje komen zeggen. Ik had haar dank niet nodig. Vertrok erg gehaast. Zonder te wuiven. Zonder groet.


WORDT VERVOLGD...

Geen opmerkingen: