maandag 14 juni 2021

alternatieve feiten

1. op 2 februari 1945 wist een 500-tal russische gevangenen te ontsnappen uit het concentratiekamp mauthausen; door snachts de hen bewakende kapo's te wurgen; door, verkleed in kapo-uniform, in het midden van de nacht een appèl af te kondigen, om de bewakers te verwarren; door met stenen te gooien naar de bewakers in hun torens, door meubels en natte doeken tegen de geëlektrificeerde muren te gooien en erover te klimmen. 

2. de meerderheid werd gevat, soms vele dagen later pas; slechts een elftal gevangenen, veelal russische officiers, wist voorgoed te ontkomen.

3. de uitdrukking "een officier en een gentleman" dateert van 1762, aanvankelyk byzonderlyk gebruikt in engelse gerechtshoven; "zus of zo is een gedrag dat niet betamelyk is voor een officier en een gentleman".

4. de film "an officer and a gentleman" gaat over ene "zack mayo", die tydens zyn officiersopleiding zyn zelfrespect terugvindt en die intussen ook heel erg verliefd wordt, op "paula", gespeeld door debra winger (zie: photo).

5. in 1995 tekende debra winger in een musical over dier leven voor de stem van anne frank, die stierf in het kamp bergen-belsen.

6. dit was: kamp - ontsnappen; ontsnappen - officier; officier - officier & gentleman; officier & gentleman - debra winger; debra winger - kamp

Geen opmerkingen: