donderdag 7 april 2011


op de binnenkoer van de bibliotheek sloeg ik terloops "De Standaard" even open, onbedacht op een tamelyk bittere pil: marc reynebeau kon voor zyn column over de voorbye "nacht van de poëzie" te gent uit 120 acts en dichters kiezen, maar slechts drie passeren by hem de revue: theofile de giraud, zeer terloops pat donné, en zeer uitgebreid uw dienaar, vitalski - en basta. bovendien bespreekt hy zowel myn gedicht ("hond vond ons tof") als myn song (roy orbison, "in dreams"), maar zegt hy er niet by dat ik daar en toen, live op dat podium, ook openlyk kritiek uitte op De Standaard, in het byzonder op haar gebrek aan een behoorlyk recensiebeleid.
    wat het gedicht met alleen maar o-klanken betreft, zo schryft reynebeau, heeft de franse auteur perec iets dergelyks al veel eerder gedaan. waarmeê reynebeau dus bedoelt dat niemand zich ooit nog aan vormelyke retoriek mag wagen - want perec heeft dat al gedaan. (maar waarom schryft Reynebeau zelf dan wel columns? want dat heeft montaigne toch ook al veel eerder gedaan?)
    bovendien, schryft reynebeau, heeft perec zoiets "al veel beter" gedaan ook. waarmeê reynebeau dus myn ene gedicht van zeven minuten vergelykt met perec zyn algehele levensoeuvre. dat heet ronduit oneerlyk.
    wat myn orbison-cover betreft, hekelt reynebeau myn onvaste stem - maar waarom ruimt hy daar dan überhaupt plaats voor in? zoals gezegd: er waren 120 andere acts, die hy allemaal onvermeld laat. dit is zo merkwaardig, ja eigenlyk, dat ik het als een onbedoeld compliment ervaar...
    tenslotte komt reynebeau tot de conclusie dat de integrale voorbye "nacht van de poëzie" ongevaarlyk was en een gebrek aan engagement betoonde. "men doet zomaar wat," zo stelt hy. en daar heeft hy gelyk in, helaas. alleen: hy stond er ook zélf geprogrammeerd (al zegt hy dat er niet by!); dus waarom heeft hy dan niet zélf het verschil uitgemaakt?
    antwoord: omdat hy daar niet toe in staat was. en dat is hem vergeven - maar wel had hy dat in zyn column moeten toegeven. nu schiet hy op anderen en ontziet hy zichzelf, in myn woordenboek heet dat LAF.
    of het moeten voortekenen van seniliteit zyn...

4 opmerkingen:

Sofi zei

Groot gelijk! Hij deed zelf ook 'zomaar wat'!

Milla zei

Goed gezegd! Meer dan goed zelfs;.
ik krijg buikloop van zulke zever die net als slijm uit de mond, hier dan uit de kranten rolt.

Vitalski zei

echte flauwekul ja, raar dat zoveel mensen daar intrappen...

de manke usurpator zei

De geheel uit dappere integriteit en zin voor zelfkritiek opgetrokken Marc Reynebeau laat zich op intellectuele oneerlijkheid betrappen? Kom, kom, dit moet op een misverstand berusten. Reynebeaus monopolie op de enige juiste mening is een zegen voor onze publieke ruimte. Zonder zou Vlaanderen zich voorwaar nog altijd in de premoderniteit bevinden. Milder dus aanstonds uw rancuneuze toon, jongeman, en wees dankbaar voor de levenslessen die uw meerdere u per slot van rekening even gracieus als kosteloos verstrekt. Reynebeau belijdt juist een onpeilbaar geloof in uw mogelijkheden. Ook al blijkt dat niet zo op het eerste gezicht, toch wil hij conform een oud maar hem stiekem hoogst dierbaar adagium slechts wenken: ‘Plus est en vous!’