KOMKOMMER
In de media wordt de zomertijd wel eens de “komkommertijd” genoemd, daarmee bedoelend dat er in juli en augustus niet veel noemenswaardigs gebeurt. De uitdrukking is afkomstig van achttiende eeuwse Duitse kleermakers in Londen. Die spraken van de “augurkentijd”; in Duitsland werden augurken doorgaans ingevoerd in de maanden juli en augustus; in Engeland trok de adel tijdens die maanden weg uit de stad, bij wijze van vakantie, zodat er voor die kleermakers dan niet veel geld te verdienen viel. Dus de “augurkentijd” was maar een magere tijd voor die mensen. De Engelse collega-kleermakers wisten van de invoer van augurken niet veel af, en hebben er daarom, omstreeks het jaar 1700, "cumcumber-time" van gemaakt; omdat de komkommer in juli en augustus geoogst werd. Zeelieden die tussen Engeland en Vlaanderen heen en weer vaarden, namen het woord “komkommertijd” mee naar ons eigen regionen. Maar niet bijvoorbeeld tot in de Vlaanders, want dààr werd honderd jaar geleden gesproken van “platte bonentijd”.
Maar de uitdrukking “komkommertijd” is een belediging voor de komkommer, welke potentie-verhogende pracht-groente bij ons al mooi 3000 jaar lang geteeld wordt, en voor welk voedsel de allereerste serres van de geschiedenis werden gebouwd. Vooral dan nog in Kempenland is de komkommer letterlijk goud waard; de Vijling in Hoogstraten klokte vorig jaar een record-omzet af van 270 miljoen euro; dertig procent daarvan, had ze te danken aan de komkommer. Bovendien is de uitdrukking een aanfluiting voor onze maatschappij. Op de televisie vallen “Terzake”, “De Zevende Dag” en “De Afspraak” plotseling weg - maar daarbuiten blijven de oorlogen toch woeden? Dus wat is dit nu voor onzin...
Vooral in de Kempen swingt de zomer juist weer de pan uit. In Beerse zijn er opeens gewelddadige rondhangjongeren gesignaleerd. In Olen bereikt het jaarlijkse "Kleinkunstfestival" verpulverende bezoekersaantallen. In Hulshout is het stedelijk zwembad “De Waterperel” uitgebreid met glijbanen en een buitenzwembad. In Ravels heeft iemand van Gaia zichzelf opgesloten in een kooi, om te protesteren tegen de locale nerts-kwekerij. De speeltuin “Het Fort” in Kessel krijgt ineens valse facturen aan, uit Spanje nog wel. Wat moeten we nog méér doen om te zeggen: er is nieuws vandaag!!
Kommer der lome dagen
BeantwoordenVerwijderenDe komkommer een al te sappig ding.
Dermate waterig, daar huist weinig voeding in
Het loeder duikt op in salades en zomerse garnering.
Bij menselijke konijnen wacht hen een grote waardering
Niets nieuws onder de zomerse zon. Je begon omdat het kon.
Soms moet je leren niet overal op te reageren. Vandaar vandaag
het briefje op de gesloten deur; "ben er even niet, ben aan het leren
Participeren!"
Uwes