zaterdag 31 juli 2021

dakkan / dakkanni

dakkan: een vis met poten, die, als hy gaat wandelen, zyn kop in een aquarium steekt.

dakkanni: in onze tuin een paard onderhouden.

pech en geluk

pech: ochtendstress doordat mollie haar badge nergens vond terwyl ze onderhand dringend moesten vertrekken.

geluk: hier en nu; thuis, middag en rust; zonder een allerminste gedoe; zachtjes bloggen.

onderschat / overschat

overschat: de gemiddelde bekende vlaming, de gemiddelde bekende nederlander.

onderschatde moeilykheid om al luisterend een voorgelezen roman te begrypen; terwyl een gewoon relaas dat iemand spontaan opdist juist helemaal gemakkelyk is om te volgen; hoe kan dat?

naar waarde geschat: david lee roth.

alternatieve feiten

1. voordat ie met "van halen" een superster werd, bestond david lee roth zyn jobje eruit om in het hôspitaal by patiënten de bedpannen de verversen.

2. james barrie, zie: photo, doneerde byna al het geld dat hy binnenkreeg door zyn succesroman "peter pan" (1928) aan een kinderziekenhuis.

3. het idee in de peter pan-saga dat je alleen maar kan vliegen als je eerst "fairy dust" over je heen krygt, werd pas later in het boek ingebracht, namelyk om veiligheidsredenen, doordat er al verschillende jonge lezertjes gewond waren geraakt door eigen vliegpogingen.

4. voor wie in droomduiding gelooft, wyzen dromen waarin je kan vliegen vaak op een transitie in je dagelykse leven; een nieve job, een nieve relatie, een nieve omgeving; de uitdaging om boven je voorbye tegenstanden uit te stygen.

5. naar het schynt droomt 12% van de mensheid in zwartwit, al heb ikzelf steeds erg grote vraagtekens by dit soort inzichten, want hoe kàn men dit weten?

6. eddie van halen bouwt zyn eigen gitaren; zyn eigen lievelingsgitaar is zyn zwartwit-gitaar uit 1978, waarmeê hy zyn eerste elpee en zyn eerste toer deed...

ranking

top 10
beroemd overspel






1. brad pitt bedroog jennifer aniston met angelina jolie.

2. britney spears bedroog justin timberlake twee keer.

3. koen wauters met de vriendin van kris wauters...

4. madonna bedroog guy ritchie met alex rodriguez.

5. frank sinatra bedroog zyn vrouw met ava gardner.

6. bart de pauw en maaike cafmeyer...

7. wendy van wanten met prins laurent...

8. woody allen, mia farrow en die geadopteerde dochter...

9. het door zyn vriend niet afgekeurde systematische overspel van koen crucke.

10. erik goossens die, volgens het boek van zyn partner, bieke ilegems, een tydje terug serieus aan het "messing around" was...

waar was je te zaterdag

vooral dat poe-boek is the real shit... 1300 mooie bladzyden, bybelpapier maar zeer goed bybelpapier, zuurvry opaque, prachtige bladspiegel én leeslint... dus een dik boek maar toch helemaal handzaam... dat horizontale lyntje daar bovenaan is ook erg goed...
    niét de eeuwige paar verhalen van poe, die vandaag, onterecht, nog steeds worden gelezen als eigentydse lectuur, al walmen in waarheid de stofwolken er vanaf, en ook niet dat handjevol typische poe-biografemen ("poe de ruziemaker", "poe en zyn schare stervende vriendinnen; "poe en zyn geheimzinnige 'verdwyning' op het eind van zyn leven") ("poe als bommen-ontmantelaar in het americaanse leger); maar wel: de recensies van poe, veelal enorm venynige recensies, betreffende heden inmiddels vergeten romanciers, maar ook betreffende boeken van washington irving, william godwin (=de vader van mary shelley), longfellow, alfred lord tennyson...

@ the movies

godzilla - king of the monsters (2019)

echt om kwaad van te worden. alle beelden wedyveren in slaapverwekkendheid, in permanent een irreëel, digitaal grys. de setting is op een totaal ongeloofwaardige manier vér futuristisch, met zwevende laboratoria - terwyl godzilla zich natuurlyk moet afspelen in een zo realistisch mogelyke wereld, een wereld van overmorgen hooguit. het plot is voorst extreem onbegrypelyk, zelfs een professor chemie kan hier niet meer aan uit - maar behalve onbegrypelyk, wat nog moet kunnen, is die plot ook totààl maar dan echt totààl overbodig!! urenlang, jarenlang zitten deze debiele flutacteurs, byna met hun loonbriefje nog in de hand, met elkaâr te converseren, over niemand-weet-wat, maar wél met om de halve minuut een mislukt bombastische nep-one liner - en al die tyd gebeurt er niets, niéts, niéts!!! er gebeurt NIETS! ik schaam my, myn zoon zyn kostbare tyd hieraan te hebben opgeofferd en verkwanseld - een totale nul op tien!!! strafbaar slecht, ik ben echt razend kwaad op iédereen die iéts met deze onrommel te maken heeft!!!

state of being, 1 aûgustus 2021



vandaag zat ik tot werkelyk tot over myn oren in het universum van edgar allan poe, precies gerakende tot in de helft van myn eerste draft. byzonderlyk in de namiddag ging het over de stryd van poe tegen de transcendentalisten. dwz tegen emerson en tegen longfellow. myn onderrug zeurt nu evenwel van de gedurige schryfzithouding, nu al een paar dagen lang.
    in huis krioelt het intussen van de vliegen, abnormaal ergerlyk, maar ze hebben een soort radarische genialiteit, waardoor ze zich op geen enkele manier laten overmeesteren.
    de kinderen waren de hele dag het huis uit, luv de halve dag...
    tussendoor ook gelezen in een boek van een anoniem willende blyven vriend van me... die vriend, ik zie hem nu byna nooit meer, had my dat boek nu ongeveer twintig jaar geleden reeds cadeau gedaan - maar vandààg pas, echt waar, vond ik de tyd om het open te slaan. en nu ontdek ik dat ik zelf in dat boek een der hoofdpersonages ben; zodat ik nu opeens, als het ware, mémoires aan myzelf ontwaar; aan melancholisch stemmende evenementen, die ik reeds lang geleden geheel was willen vergeten.
    het werd halfdrie snachts - maar op straat weêrklinkt er nog steeds, zoals dikwyls, een hoogst onvriendelyk rumoer. tussendoor ook scheurende autobanden. wat, alles tezamen, weêr maakt dat ik hier weg wil, ik wil ruraal gaan wonen. doe in een plastic zak en op het vuilnisbelt alle mogelyke tegenwerpingen; je kan àltyd oneindige bezwaren verzinnen - als het daaraan moet liggen, doe je helemaal niets...

gast-auteur

PORTRET VAN DE AARDBEIENPLUKSTER
ALS JONGE VROUW


door Robertus Baeken, vanuit de aardbeienvelden




27.

Na het dichtslaan van een boek en wat gescharrel van papieren, hoorde Mieke haar zusje langs de trap wegvluchten. Had Moe hierop gewacht? Zij greep in haar schortzak en haalde onder dreigende stilte een doosje voor de dag. De anticonceptiepillen! Toen met boze stem gevraagd werd waar dat spul vandaan kwam, ging Mieke letterlijk door de knieën. Haar hand steunde op de rand van tafel. ‘Weet ik veel…’ Het gestamel leek van ver te komen, zo zwakjes het klonk. ‘Francis heeft het gehaald. Bij een apotheker.’

   ‘Dacht ik al! En jij slikt al die rommel, opdat hij… Nu snap ik waarom hij ‘t leuk vond je naar de kerk te vergezellen. En dan lieten jullie de kleine Berthe alleen… om…’

   ‘Nee!’ Miekes stem scheurde zich los voor een rauw protest, maar zij geraakte niet verder dan de hysterische uitroep dat Francis had beloofd haar na zijn studies te zullen trouwen. Nu had zij gehoopt dat haar vertwijfeling Moe zou vermurwen; wat kon resulteren in een minnelijke schikking. Daarom schrok ze zo, toen ze opeens de banvloek over Francis hoorde uitspreken.

   ‘Nee, hij komt er niet meer in! En je zou hem beter zelf ook de laan uitsturen!’ Als slaapdronken staarde Mieke in het ijle. Moe stond nog bij het aanrecht; de witte bloemmotieven op haar schort schommelden als wazige vlekken tegen een blauwe achtergrond. De borden werden op tafel gezet. Precies op dat moment viel haar oog op de pillen. Zij wachtte tot Moe zich had omgedraaid om er stilletjes mee vandoor te gaan. ‘Hier jij! Geef hier, zeg ik!’ De boze stem weer. Mieke had geen keuze dan het doosje braafjes in de uitgestoken hand neerleggen. Daarop zag ze hoe een vuist werd gemaakt. Het doosje verpulverd. Weggesmeten in de afvalbak onder het aanrecht. De dochter kon ophoepelen. Maar niet zonder eraan herinnerend te worden dat zij beter met een andere jongen vriendschap sloot.

   Volgens Mieke kwam het eropaan tijd te winnen. Haar eigen houding wekte beslist de indruk van bereidheid om moeders voorstel ernstig te overwegen. Maar voor zichzelf dacht zij er anders over. Het was immers zo goed als zeker dat Moe volgende week, als haar woede bekoeld was, milder over Francis zou praten. Daarom werd het haar voornaamste bekommernis aan de opgewekte ergernis geen nieuwe voedingsbodem te schenken. Zij knikte gedwee en verdween naar haar kamer.



WORDT VERVOLGD



zaterdagbunnies


ann-sofie en loren




stom dat m'n phototoesel zo verkreukeld deed, blykbaar...

dakkan / dakkanni

dakkan: gradueel werken naar vrede op aarde; eerst: "één minuut niémand op aarde ruzie maken", de week daarna: "nu twéé minuten", et cetera.

dakkanni: wielrennen als een ploégensport - dakkan; maar da snap ik ni.

pech en geluk

pech
: de nadrukkelyke eindigheid en dus lulligheid van zoiets kleinburgerlyks als "vacantie".

geluk: de 30e van de maand als de dag van het maandloon.

onderschat / overschat

onderschat
: space 1999 in plaats van star trek.

overschat: tyd als iets dat wonden heelt.

naar waarde geschat: een plotseling vrykomend oor dat was verstopt.

alternatieve feiten

1. het "hash-tag"-teken heet eigenlyk een "octothorpe".

2. "octo" slaat natuurlyk op de acht uiteinden van het teken, doch "thorp" slaat op dorp, doordat met dit symbool op landkaarten vaak een dorp werd aangeduid, aangezien dorpen vaak omringd werden door acht velden (namelyk velden langs alle kanten.)

3. het eerste rationeel wettelyk voorgeschreven voetbalveld dateert van de 16e eeuw, voor het voetbal zoals dit specifiek werd gespeeld in cornwall. hier duikt voor het eerst ook het geschreven woord "goal" op. deze goal werd gemaakt door het plaatsen van "two bushes in the ground", creërend een breedte van 2 meters en 75 centimeter. (vandaag is een goal 7 meters en een 32 centimeters...)

4. de uiterst keltische streek cornwall, in het extreme zuid-westen van engeland, is het decor voor een verhaal van sherlock holmes: "the adventure of the devil's foot", uit 1910, door de auteur doyle zelf zyn negend-beste verhaal genoemd. holmes arriveert in cornwall aan een kaarttafel; daarom omheen zitten één vrouw die dood is, en twee mannen die kennelyk krankzinnig zyn geworden. een vreemde casus, dat klopt!...

5. krankzinnig geworden, maar dan echt gebeurd, is ook syd barrett, de eerste zanger van pink floyd. die kon maar geen genoeg krygen van grote hoeveelheden l.s.d. hy geraakte definitief en dus onherroepelyk in zyn eigen wereld verstrikt, gediagnosticeerd als schizophreen. in de groep moest hy worden vervangen (door david gilmoure).

6. een van de bekendste symbolen die door pink floyd in het leven werden geroepen: de twee stalinistisch aandoende schuinse hamers, zwart op rood, die tezamen een kruis vormen.

7. in het frans heet de "hash-tag" een "mot-dièse", dwz een "woord-kruis".

8. dit was: hashtag - thorp; thorp - veld; veld - cornwall; cornwall - krankzinnig geworden; krankzinnig geworden - pink floyd; pink floyd - kruis; kruis - hashtag.





ranking

top 10: goedkoopste vacantie-bestemmingen europa

1. albanië (zie: photo)
2. macedonië
3. bulgarye
4. litouwen
5. roemenië
6. hongarye
7. polen
8. slowakye
9. tjechië
10. portugal

gag


"om eerlyk te zyn vind ik dat geen
enkele van deze röntgenphoto's
my recht aandoet!"

waar was je te vrydag

dit was niet te vrydag, maar ten donderdag...

de zus en de vader van luv...

de zomerkant was zacht-magisch en rocco zei achteraf: "dit was een mooie dag."

hy effenaf het woord "mooi" gebruikende.

zelf zat ik meê op het terras, niet zonder intussen aldoor druk bezig te blyven met postzegels, adressenlysten en enveloppen...
dan echt te vrydag...

op het terras van een frituur in de lange beeldekensstraat... wachtend op een zeer uitgebreide bestelling (door luv genoteerd op een briefje...)

terwyl ik daar zat, begon er op een ladder iemand een elektrisch uithangbord te herstellen met een boormachine, reed er een fietser in op het terras van een taverne en kwam een agent iemand ophalen die dronken op straat lag.

let wel, dit alles in een zeer gemoedelyke atmosfeer...

de frieten waren ook goéd, en de bediening kei-vriendelyk...

state of being, 31 juli 2021





rond negen uur smorgens wakker geworden van de voetbalgeluiden in de woonkamer beneden my, afkomstig van rocco james conan en zyn logeer-vriendje julien. ook mollie en hààr logeer-vriendje zaza werden daar wakker van - dus meteen, van mollie uit, een inslaand orkest; brullen, schelden, slaande deuren.
    jy ook een goeie morgen...
    het woord "ezel" genoteerd, om toch iéts van myn droom te zullen onthouden.
    in de zetel beneden meteen maar beginnen te werken aan "de objectieve blog", d.w.z. de eerste paar rubriekjes van deze blog. de rest van het huishouden was weldra naar buiten, de parken in. tussendoor laadden-ik de afwas-machine goed in, doch zonder vervolgens ook, jammer genoeg, de "aan"-knop te vinden.
    beneden in de tuin wat liggen te lezen in een biographie van klopstock uit 1804. alsof 99 procent van de mensheid toen imbeciel was. de levensbeschryving zelf beslaat een veertigtal pagina's - vyf pagina's daarvan worden uitgetrokken voor de beschryving van klopstock zyn begrafenis; wat de kinderen toen aanhadden, welke bloemen ze op zyn graf legden, welke muziek er speelde in de kerk...
    de proto-duitsers (duitsland zelf bestond nog niet), waren in 1804 veel méér achterlyk dan de fransen of de engelsen...
    ondertussen was mollie haar telephoon dan toch wél opgeladen geraakt, en ben ik haar die gaan brengen waar ze uithing. net toen begon het te regenen, en bleek ze met viér vriendinnen weêr naar huis op weg.
    nog ietsje later op de dag liepen er zés kinderen in huis. toen een of andere moeder een déél van ze, kwam ophalen, ontwaarden-ik dat, in de machine-kamer, myn gigantische christusbeeld, mét yzeren hangsokkel, tegen de grond was gevallen. "inderdaad, die is gevallen - op aisatu haar kop." "dat standbeeld - is op aisatu haar kop gevallen??" "ja, dat viel naar beneden - op haar kop." "en - ik heb daar niks van gehoord??" "ze heeft anders wél serieus geroepen..."
    gelukkig mankeerde ze niks, by nader inzien. als iemand dood moet, dan is dat zo; god blyft, en zal altyd blyven, de baas - maar: niét mag dit dan gebeuren juist wanneer kik degene ben die werd verondersteld, voor oppasser te spelen...
    frieten gaan eten by lore en ann-sofie, de bunnies van hierboven.
    van tien uur savonds tot twee uur snachts onafgebroken over myn poe-monographie voorovergebogen kunnen zitten. met enorme resultaten, eindelyke sprongen. vandaag ging het over zyn fameuze essay "the philosophy of composition", waarin poe ons uitlegt hoe je, op grond van een rationeel stel reglementen, stap voor stap hét meest perfecte gedicht ter wereld kan componeren - terloops aanduidend dat dit zyn éigenste gedicht "the raven" betreft.
    een mug in huis. zoals àltyd, in déze zithoek. de horror!! àltyd als je hierzo zit te schryven snachts, is daar steevast één en diezelfde rot-mug, al jarenlang, zomer én winter.



friedrich klopstock -
"de messias" (1773)

dreamer

we zaten in een kring, in een camping. wat werd daar aangeleverd? een gehele bende ezels. ieder kreeg een eigen ezel toegewezen. "ezels zyn steeds zeer aanhankelyk". dat zou kunnen - maar déze is precies vooral geïnteresseerd in het rond brood dat ik hier vasthoudt...

gast-auteur

PORTRET VAN DE
AARDBEIENPLUKSTER
ALS JONGE VROUW


door Robertus Baeken, vanuit de aardbeienvelden



26.

Een tijdje was Mieke schitterend geslaagd in haar rol van bemiddelaarster tussen twee onverzoenlijkE tegenpolen; zoals zij niets anders deed dan Moe en Francis beurtelings haar gehoor verlenen en jaknikken, om daarna koppig haar eigen wil door te drijven. Niettemin verkoos zij Francis’ verse kijk boven moeders vastgeroeste overtuiging. Mieke behield haar grenzeloze bewondering voor hem. Hoe konden al deze opvattingen in een zo jong brein ontstaan?

   Vervelend wel dat Francis zelden een blad voor de mond nam! Mieke kende die momenten waarbij een kregelige spanning voelbaar werd en zij, in staat van alarm om ruzieachtige disputen te voorkomen, trachtte beide standpunten met elkaar te verzoenen. Vaak schoot zij in vindingrijkheid tekort. Soms lukte het, mits enige toegevendheid van beide partijen, ook wel. Zo was zij zich ten volle bewust welke inspanning het Francis kostte genoegen te nemen met haar tussenkomst dat ziektebeeld van de mensheid op rekening van de erfzonde te schuiven, - een begrip dat hij later zelden naliet belachelijk te maken. Maar van al die bokkensprongen om de scherpe uitspraken op milde toon af te zwakken, raakte zij stilaan uitgeput. Zelfs Niessen liet zich ontvallen dat het buitenmeisje er de laatste tijd moedeloos uitzag. Dit had hij goed gezien, ook al had hij geen benul van de diepere oorzaak.

   Haar situatie werd nog lastiger! Op een dag toen ze van haar werk keerde en achteloos de keuken binnenliep, botste zij na haar opgewekt ‘hallo’ op een muur van stilzwijgen. Hier was iets aan de hand. Zij merkte het aan de vijandige, deels droeve blik van Moe. Anke zat aan tafel, haar neus diep in een studieboek, alsof zij nergens iets mee te maken wilde hebben. Nog treffender was de wijze waarop ook Va haar blik ontweek. Zonder één woord profiteerde hij ervan langs de openstaande deur naar buiten te glippen. Moe stond aan het aanrecht, roerend in de pan, zoals gewoonlijk rond dit uur. Zij moest een en ander vernomen hebben dat de dochter in staat van beschuldiging stelde. Mieke wou snel doorlopen. ‘Hier jij!’

   Onbegrijpelijk, haar angst. Moe was zoveel kleiner. ‘Wat is er?’ Daarmee hoopte zij dat het roeren zou ophouden.

   ‘Wat heb ik gehoord? Onze dochter gaat niet meer naar de kerk?’

   Iemand had geklikt. Ontkennen was olie op het vuur. Dus beter niet teruggekrabbeld. ‘’t Is waar! Ik heb nu mijn eigen overtuiging!’

   ‘Overtuiging? Je laat je helemaal door hem inpakken!’

   Merkwaardig hoe deze uitval van verontwaardiging om een dochter weer op ‘t rechte pad te krijgen, bij Mieke een averechts effect sorteerde! Het wekte haar lachlust. Hoe harder er werd geschreeuwd, hoe moeilijker zij het kreeg er iets anders in te zien dan opgeblazen vertoon. Om haar mond trok een beledigend plooitje. Dit was niet de bedoeling, en het speet haar. Daarom sloeg ze haar blik naar beneden.

    Maar ook Moe was te ver gegaan; vooral daar zij er nodig Francis moest bijslepen. Mieke greep elke kans het voor hem op te nemen. Zij zocht de gepaste woorden en zei iets dat elke gelovige graag hoort: over Francis’ liefde voor de waarheid. Dit was bijzonder slijmerig, maar er schoot haar niets beters te binnen. Zonder Francis ging zij er altijd vanzelf toe over om netjes in de pas te lopen. Haar enige kans op redding lag dan in het voorwenden van spijt na de schuldbekentenis. Maar dit keer pleitte zij met de moed der wanhoop onschuldig. Feitelijk kwam ‘t erop neer dat zij het luidkeels had uitgeschreeuwd. ‘Jij hebt Francis nooit gemogen!’ volgde het bittere verwijt.


WORDT VERVOLGD

dakkan / dakkanni

dakkan: dat pornographie onder een komend regime extreem streng verboden wordt, en dat met digi-tracking jouw verleden als pornosurfer helemaal wordt nagetrokken, waarna jy dan naar de rechtbank mag om het eens allemaal te komen uitleggen.

dakkanni: de wonderlyke wuppies, as seen by vader abraham.

pech en geluk

pech
: rocco heeft de beste plek van de zetel ingepalmd, zodat ik zelf in het gedeelte met de lagere ruggeleun moet nemen...

geluk: letterlyk wakkergeworden door de berichtjes van een paar mensen die m'n nieuwe boekje wilden bestellen...

onderschat / overschat

onderschat
: het moordend effect van de traagheid van gerechterlyke processen.

overschat: d'angelo.

naar waarde geschat: carry tefsen in de rol van mien dobbelsteen.

alternatieve feiten

geformuleerd in acht woorden
.

1. vrouwtjes-lieveheersbeestjes beschermen zich met chemicaliën uit hun knieën.

2. achilles spelende, scheurde brad pitt effectief een achillespees.

3. bangladesh heeft zés seizoenen, ook "borsha" en "hemanta".

4. tussendoor schattige diertjes bekyken, verscherpt telkens je aandacht.

5. india meest lezende land, 11 uurs per week.

6. kea-papegaaien lachen ostentatief, door vleugels open te klappen.

7. kea-papegaaien daardoor enige dieren die sociaal besmettelyk lachen.

8. in colombia gedroogde mieren belangrykste snack in bioscoop.

9. die brad pitt-film "troy" is de belachelykste film ooit.

10. "brad pitt-film" inderdaad één woord, in grammaticaal aannemelyke tezamenstelling.

etymologie

gig

in het middeleeuwse engels betekende "gige" zoveel als "viool", zoals in het oud-duits "geige", eveneens "viool". de alleroudste verwyzingen zyn het oud spaans, waar "gigue" naar een dans verwyst. wictionary beweert dat "gig" in de betekenis van "betaald muzikantenjobje" voor het eerst gezien werd by jack kerouac in 1952, maar da's veel te laat, de meeste andere websites zeggen dat "gig", in de betekenis van een toevallig passerend jobje, in 1915 al opdook by americaanse jazz-muzikanten.

lukewarm, dwz lauw

in het oud-engels zei men reeds "wlaec" voor lauw, in het middeleeuws engels werd dat in sommige streken overigens een tydlang "lew", dus meer aanleunend by "lauw".
    "warm" was in het oud-engels "wyram". in het oud-nederlands "werm", zoals in het dorp "wermarde", dwz "warme grond". verdere oorsprong: latyn; "formus", warm, verwant met het nog oudere oud-grieks thermos. (aan het sanskriet zullen maar niet beginnen...)

ranking



top 1O -
universele culturele evenementen die ik my persoonlyk nog herinner uit 1980, toen ik dus 9 was.

1. de moord op john lennon, waarover ik toen namelyk een tekening maakte.

2. "the tide is high" weêrklinkt zachtjes door de boxen van de foyer van de warande - en ik moét die muziek hébben.

3. stills uit de film "flash gordon" in het striptydschrift "eppo".

4. het aantreden van reagan, over wie myn broêr serge toen de cartoon tekende "van de reagan in de drop", wat myn moeder my dan helemaal moest uitleggen.

5. de disney soft-griezelfilm "watcher in the woods", die ik met myn vriendje bruno bauwens was gaan bekyken in de cinema.

6.  op televisie het liedje "you and me" van spargo, met in die band een bassist die keihard leek op een belachelyke leraar op school, die echter gezag over ons voerde tydens de zeeklassen, en die dan altyd de persoon was die in de slaapkamers het licht kwam uitdoen. op dat singletjes is dat die meest rechtse, wat -kalende kop.

7. op de radio "woman in love" van barbra streisand terwyl ik voor de kleêrkast stond en zelf verliefd was op een meisje in de "witte wyk" in vosselaar, dat echter twee jaar ouder was dan ik zodat ik dat wel op m'n buik kon schryven.

8. in een schoenwinkel in turnhout op een tv-scherm "d.i.s.c.o." van ottawa, en dit dat tegelyk stom én tof vinden.

9. de film "pop-eye" van robert altman besproken door jo röpke in het tv-programma "première", met ikzelf die dat maar niks vond, maar myn quasi-oom staf die die film juist verdedigde, zeggende: "dat is toch leuk??"

10. een fietscoureur die heette "joop zoetemelk", over wie er aanhoudende cartoons verschenen in het stripblad "eppo".





waar was je niet ten donderdag maar nog te woensdag


in de breidelparking.

ik sta hier legaal; maar ik moet toegeven dat die hier rechts staat, niet echt meer kan instappen, tenzy langs zyn kofferbak...

gag

"zou dat haar bloedcirculatie niet
kunnen afsnyden?"

dode schryver


john greenleaf whittier
massachusetts, 1807-1892)

quaker
behoorde tot de groep van de "fireside poets"
abolitionist
dichter, bard voor de gewone man, schreef honderden hymnes
schetsen van het landleven
mede-oprichter van de republikeinse party

vooral gekend om snow-bound; lang gedicht, over, nà de civil war, de terugkeer naar het idyllische america van weleêr...

interessant...
wie, na enige tyd, klassieke engelse litteratuur durft in te wisselen met americaanse litteratuur, wandelt plotseling uit de bezemkamer, into de prairy...

open space!...