donderdag 16 mei 2024

alternatieve feiten


1. jean-dominique bauby "dicteerde" een heel boek; hy lag in een coma, alleen maar kunnende knipperen met zyn ogen; dus iemand zei telkens alle letters van het alfabet op, en iedere keer wanneer ze by een goeie letter kwamen, plinkten-'ie even. het boek heet "de duikerklok en de vlinder".

2. de duikerklok, eerst gebruikt in de 16e eeuw, is een soort doos waarin mensen zonder duikpak de dieperik in kunnen. waterspinnen maken hun éigen duikerklok, door zich een luchtbel te creëren, waarin die onder water kan. daar toeft ze byna permanent. 

3. de beet van een waterspin is giftig en doet erg veel pyn, maar is voor een mens wel niet dodelyk.

4. in belgië krygen gemiddeld 20 mensen per jaar een beet van een vleêrmuis. in 2013 is er iemand in luxemburg hondsdol geworden ten gevolge van een vleêrmuisbeet.


5. iemand die hondsdolheid heeft, krygt krampen als hy water probeert te drinken of zelfs maar als 'ie drinkwater ziét, met angst-voor-water als een gevolg (hydrophobia.)

6. "hydrophobia" niet verwarren met "thalassophobia", dat wil zeggen schrik hebben dat er iets onder het water zit, cfr "jaws".


7. tydens het draaien van "jaws" geraakte steven spielberg zo erg opgefokt van de stress, dat hy zich genoodzaakt zag om zyn slaaploosheid te bekampen, door iedere nacht een grote bussel prei onder zyn slaapkussen te leggen.

8. de eerste verschyning van het woord selder in het engels ("celery") dateert van 1664, in het dagboek van john evelyn.

9. de dagboekschryver john evelyn was een tydgenoot van die andere, veel meer gevierde dagboekenschryver: john pepys. beide schryvers beschryven de executie van oliver cromwell.

10. in het register achteraan in het boek "platonisme in ethiek" van thimothy chapell worden zowel oliver cromwell als jean-dominique bauby vermeld (wat qua associatie hier voor deze rubriek inderdaad wel een zwaktebod is...)

dit was: bauby - duikerklok / duikerklok - waterspin / waterspinnenbeet - vleêrmuizenbeet maakt hondsdol / hondsdol - hydrophobia / hydrophobia - thalassophobia cfr jaws / jaws - spielbergs selder / selder - john evelyn/ john evelyn - cromwell / cromwell - bauby.

Geen opmerkingen: