zondag 19 mei 2024

alternatieve feiten



1. de vader van cervantes (1547-1616) was eigenlyk een arts, maar kon die job niet uitoefenen, doordat hy doof was. daarom werd hy dan maar een barbier. (en tegelyk ook wel een mineure arts.)

2. cervantes was katholiek maar had ook deels joods bloed in zyn aderen waardoor hy in het spanje van toen (de contrareformatie) aldoor slachtoffer was van antisemitisme.

3. hy vocht tegen de ottomanen in de slag by lepanto, 1571, slag van de christelyke heilige liga tegen het ottomaanse ryk ten behoeve van oostelyk middellandse zee-gebied. een van de allergrootste zeeslagen aller tyden!!...

4. daarby verwondden-ie zyn rechterhand, die levenslang verlamd bleef. zyn bynaam was sindsdien "de gebrekkige van lepanto".

5. tydens een militair verlof met een galeischip op weg naar barcelona, werd dit schip gekaapt door berberse zeerovers. aldus werd hy voor vyf jaar lang een slaaf, myn god... hy deed vier vergeefse ontsnappingspogingen. op den duur werd hy vrygekocht door zyn ouders en enige gelovigen van een bedelorde.

6. in 1597 begon hy aan de don quichot te schryven; hy zat op dat moment in een gevangenis, als wanbetalend schuldenaar.

Geen opmerkingen: