maandag 22 mei 2017

zes biografemen rond de elephantman


1. john merrick (1862-1890), de elephantman, heette eigenlyk joseph merrick. hy groeide op in leicester.

2. frederick treves (1853-1923), de "redder" van de elephantman, die werkte in de "london hospital", deed aldoor zoveel operaties aan de lopende band, dat, volgens diverse getuigen, zyn operatiejas zo styf onder het geronnen bloed zat, dat zyn jas zonder verdere steun rechtop op de vloer kon blyven staan.

3. in datzelfde londense whitechapel-road waar joseph merrick voor het eerst werd tentoongesteld, volgens sommigen in een leêgstaande groentenwinkel, was er ook een wassenbeeldenmuseum, dat de moorden uitbeeldde van jack the ripper, totdat de zedenpolitie dit kwam opruimen.

4. de vader van jospeh merrick was eerst een koetsier voor een katoenfabriek en later een magazyn-bediende. joseph had bovendien een zus en een broêr. laatstgenoemde stierf als kind. ook josephs moeder stierf jong, toen joseph tien was. zyn stiefmoeder pestte hem de deur uit.

5. als baby was john merrick kerngezond. vermoedelyk begon de wildgroei van zyn aangezicht pas rond zyn zesde. en werd dan per jaar erger. overigens was hy los van zyn deformaties ook kerngezond, dwz goede ademhaling en goed werkende binnen-organen en zo...

6. de lynch-film volgt de ware geschiedenis van de elephant-man opvallend nauwgezet. zeker ook wat betreft de legende dat merricks moeder zou zyn omver-gelopen door een olifant, aldus diens deformiteiten veroorzakende; dwz dat zyn ma écht door een olifant werd aangetrapt, is niet bewezen, maar is verre van onwaarschynlyk: drie maanden voor josephs geboorte, paradeerden er effectief circus-olifanten door hun buurt. en in ieder geval was het voor joseph zelf wel een waarheid.

ik stop ermeê voor vandaag, het gaat alwéér niet zo goed met myn blaas, - morgen naar de dokter, bareuh... goddorie...

Geen opmerkingen: