zaterdag 4 mei 2024

alternatieve feiten


1. het sword & sorcery-personage "elric", voluit geheten "elric de achtste", verzonnen in 1961, is in het genre quasi het enige hoofdpersonage dat drugs-verslaafd is.

2. helemaal oorspronkelyk kwamen de goten uit zuid-scandinavië. ze trokken echter naar het zuiden; rond de eerste jaren na christus woonden ze in het huidige polen. in de derde eeuw breidden ze uit naar rusland en oekraïne.

3. de goten hadden wel koningen, maar geen dynastiën. de macht van zo'n koning duurde precies net zolang als zyn militaire successen. 

4. vogels aan land slapen tot twaalf uurs per etmaal, maar dan opgesplitst in minuutjes. vliegende over zee, slapen ze één uur per etmaal. vermoedelyk slapen ze dan met maar één hersenhelft, enigszins vergelykbaar met hoe dolfynen slapen.

5. vanaf in de derde eeuw begonnen de goten de romeinen aan te vallen.

6. mensen kunnen niet echt unihemnisferisch slapen, dwz: met telkens maar één helft van hun hersenen - al doen ze soms wél iets soortgelyks wanneer ze slapen op een nieuwe plaats die ze niet kennen; beurtelings blyft een deel der hersenen dan meer waakzaam.

Geen opmerkingen: