zaterdag 31 januari 2009

resultaten van het ego-googlen

article by ivo victoria

HET SLANGENMENS

Via het altijd fijne Kunststof vernam ik dat Vital Baeken, alias Vitalski, gisteren in Arnhem de Johnny Van Doorn-prijs in ontvangst mocht nemen. Ik weet niet wie Johnny Van Doorn is; mijn cultuur-historische achterstand met betrekking tot Nederland is met geen integratie-paardenmiddelen goed te maken. Maar ik weet wel wie Vitalski is. 

Voor ik naar dit fijne land trok, uit naam van De Liefde, was ik frequent te vinden in dezelfde Antwerpse kroegen waar ook Vitalski rond hing. De Nieuwe Linde, De Hopper, De Scene, De Kaaiman, De Muziekdoos, Entrepot du Congo, Bar Tabac, Cartoons. U zou hieruit kunnen afleiden dat ik nogal vaak op cafe ging in die tijd en u zou gelijk kunnen hebben. Het was de tijd dat dEUS nog relevant was en in hun zog een hele reeks getalenteerde en minder getalenteerde jongelui naar Antwerpen-Zuid zoog. Veruit de boeiendste en meest waanzinnige van het stel waren Vitalski en zijn maatje Geert Buelens (met wie ik ooit nog kortstondig samenwerkte op de redactie van de Vlaamse TVStory, ja blijf vooral volgen, op een dag, wanneer ik de schaamte definitief van me afgeschud heb, zal ik ook over dat boeiende hoofdstuk in mijn leven berichten op deze plek) die als Circus Bulderdrang de nobele taak op zich hadden genomen om op cultureel verantwoorde wijze waanzin te verspreiden. Dat lukte hen aardig. 

Vitalski Het Slangenmens die tijdens een performance van Circus Bulderdrang op een boot in de Antwerpse dokken door een miniscule patrijspoort aan de waterzijde uit het schip klom, zichzelf aan het dek optrok en weer de vooronder kwam instormen om te eindigen met een salto waarbij hij keihard met de rug op de betonnen vloer landde en vervolgens triomfantelijk het applaus in ontvangst nam. Dat alles terwijl Julien Schoenaerts een gedicht voorlas. Vitalski die aankondigde te gaan trouwen met de 70-jarige operazangeres Irene en dat in alle ernst bleef volhouden tot en met het afhuren van de Antwerpse Stadschouwburg waar de ceremonie zou plaats vinden. Uitverkocht huis. Toen de hipness van Antwerpen-Zuid en haar bewoners al te zeer de pan begon uit te swingen, verzon hij het roddelblaadje `Ysfabrik` dat hij op gestencild papier uitdeelde op feesten. Niet zonder trots kan ik u melden dat ik het ooit nog `ns tot de door dit al snel toonaangevende tijdschrift samengestelde top-10 van meest aantrekkelijke vrijgezellen van Antwerpen-Zuid heb geschopt. Jaha, dat waren nog `ns tijden.

En nu wint die Vitalski dus een echte literaire prijs. En heeft hij zijn eigen boekenprogramma op de Vlaamse zender Vitaya. En Antwerpen-Zuid is er enkel nog voor de nouveaux riches die er de gerenoveerde herenhuizen kunnen betalen. En ik, ik zit in Amsterdam en ik mis niks. De kroegen niet, de eindeloze nachten niet, en al zeker niet het oeverloze gelul van de politically correcte artrockers die het allemaal helemaal gingen maken en met betrekking tot wie mijn voortschrijdend inzicht mij niet bedrogen heeft - zij hangen nu op Antwerpen-Noord aan de toog. 

Come to think of it, ik mis eigenlijk alleen Vitalski.

26 11 2005 23:50 | ivo victoria
Herkenbaar. O zoete geur der nostalgie. En dan plots de moker van het inzicht daar ‘vlam’ overheen. Toch interessant dat ik via dit stukje de uitstekende webstek van Vitalski heb leren kennen. Waarvoor dank, heer Ivo. De heer Vitalski kende ik tot op heden enkel van enkele bijgewoonde performances. Tot hiertoe heb ik de man nog niet geheel kunnen doorgronden daar ik al die jaren bezig druk bezig was om mijn eigen bedenkelijke titel van plaatselijk “nachtburgemeester” zo’n beetje naar behoren in stand te houden. Steeds vaker echter krijsen mijn nieren en mijn lever hun inzicht. Ik dien dringend die graal te vinden.

urbain alpain (URL) - 28-11-’05 20:28

1 opmerking:

Serge zei

historische correctie: Vitalski & Bulderdrang waren al jaren actief in Antwerpen, voor Tommy wakker werd.