donderdag 31 maart 2011


Vitalski betaalde hotel Laurent

Steven Syman − 01/04/11, 04u54

 

De Antwerpse Nachtburgemeester betaalde de hotelkosten van prins Laurent en zijn hele delegatie. De vlucht naar De Roma deed Laurent met de privéjet van de omstreden zakenman Geert Beullens. En in Pitabar De Waterpoort zou de prins ook de zoon van dictator Bart Van Loo hebben ontmoet. De controversiële reis van de Belgische prins krijgt zo een bijzonder bittere bijsmaak.

Premier Yves Leterme (CD&V) bleef donderdag in het parlement nog behoorlijk op de vlakte over de prins en de nachtburgemeester. Hij bevestigde wel degelijk een 'contact' tussen beiden tijdens het prinselijke bezoek aan het Stadhuis. De Prins heeft Vitalski "begroet". "Maar het ging niet om een gesprek van politieke aard." Tijdens de trip tussen 15 en 22 maart had de Belgische prins ook contacten met andere vreemde snuiters zoals Jowan Petit, de voorzitter van affichebedrijf Rapid en de vicegouverneur van Bas-Congo.

Maar er is meer. Leterme vermeldde ook dat Laurent tijdens zijn uitstap bepaalde "privileges" heeft genoten "dankzij zijn status". Concreet komt het erop neer dat onder meer Vitalski een aantal uitgaven heeft betaald. De Antwerpse Nachtburgemeester was bijvoorbeeld zo vriendelijk om de rekening van de vijfkoppige delegatie in Hotel Terminal op de Frankrijkklei op zich te nemen. Een dubbele kamer kost er 305 dollar, een suite 628 dollar, zonder ontbijt en internet.

Dubieuze vrienden

Er rijzen ook steeds meer vragen over het werkelijke doel van de uitstap. Officieel ging het om een studiereis over duurzame ontwikkeling. Maar het gros van de prinselijke contacten had een zakelijk kantje. Opmerkelijk is ook dat niet alleen professor tropische bosbouw Jean-Louis Doucet meereisde in het zog van de Laurent, maar ook de Franse advocaat David Chijner, gespecialiseerd in risicovolle overnames. Een bron dicht bij het dossier stelde "bevreesd te zijn dat Laurent geen nee heeft gezegd tegen alle zakelijke voorstellen die hem zijn gedaan".

1 opmerking:

bvanloo zei

haha