zondag 1 november 2020

gast-auteur


                HET GEVAAR LOERT IN                   
                     MOMBASA

van onze correspondent in de jungle robertus baeken

       

                            

aflevering 53 




Nairobi, 10 mei 1940:


Het werd stil rond de affaire Van Kleut. Als gevolg van de oorlog hadden de meeste wereldburgers andere dingen aan hun hoofd.


Antwerpen, 10 oktober 1950:


Raadsel rond de verdwijning van ontdekkingsreiziger majoor Percy Fawcett opgelost? Zo stond het gister met koeien van letters in de Gazet van Antwerpen. De kleine lettertjes onder de hoofding waren minder hoopvol. Het hoofd van één van de stammen die een zekere Dyott aan de oevers de Xingu, (een belangrijke zijrivier van de Amazone) ontmoet had, zou op zijn sterfbed bekend hebben Fawcett de keel te hebben afgesneden. De beenderen in het aangewezen graf bleken echter helemaal niet van Fawcett te zijn, mogelijk zelfs niet van een Europeaan.


Brussel, 12 oktober 1950:


Na verschijning van het hierboven aangehaalde artikel op tien oktober was een genootschap van Belgische wetenschappers dat ook eens graag een uitstapje wilde maken, op het lumineuze idee gekomen, de echtheid van Oscar Van Kleuts beenderen in de uitstalkast te Nairobi eveneens aan een wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen.


Conclusie van het genootschap: Ondanks de aanwezigheid van Van Kleuts logboek naast het skelet in de kloof, behoorden de beenderen zeker niet tot de schriftsteller. Had speurneus John A. Mitchell dan toch gelijk, toen hij nog bij leven beweerde dat de aanwezigheid van het logboek in de grot enkel diende om mogelijke onderzoeken naar wie verantwoordelijk was voor dergelijke gruweldaad te misleiden? Dat werd nu de hamvraag. Benieuwd wie het slachtoffer was en wie de dader, keek iedereen plotseling een andere richting uit. Want net zoals sommige mensen Waldteufel boven Schubert verkiezen, had Duvel ook wel enkele sympathisanten. De in veel kranten verschenen foto moest hen uiteindelijk wel diep teleurstellen.


WORDT VERVOLGD...

Geen opmerkingen: