vrijdag 5 maart 2021

alternatieve feiten

1. als truman capote aan een nieve roman begon te schryven, was dat àltyd op een vrydag. naar verluidt, voltooide hy zyn romans ook steeds op een vrydag, maar dat is een beetje flauwekul, want wanneer exact is je boek voltooid, herlezen van drukproeven et cetera meêgerekend.

2. in de meeste latynse talen is het woord vrydag afkomstig van de romeinse god venus ("dies veneris", de dag van vrydag; vendredi in het frans, venerdi italiaans, viernes spaans. in de meeste germaanse talen komt vrydag van de noorse god freya; maar nu wil het mirakel dat zowel venus als freya godinnen zyn van liefde.

3. de hees gestemde socialiste freya van den bossche, wier gynaecologe marleen temmerman is, heeft drie kinderen, hetende ariane en billie, en met willem wallyn nog een mozes.

4. het huidige lief van willem wallyn is de ex van de eigenaar van het legendarische podiumcafé monk in brussel.

5. matthew lewis schreef de oer-gothic novel "the monk" op zyn negentiende, op tien weken tyds.

6. maar shelley schreef de gothic novel "frankenstein" ook op haar negentiende.

7. in de comedy-film "murder by death" uit 1976 speelde elsa lanchester meê, vooral gekend om haar hoofdrol in "bride of frankenstein"; maar in datzelfde "murder by death" was ook een acteursrol opzygelegd voor de auteur truman capote.

8. dit was: capote - vrydag; vrydag - freya; freya - wallyn; wallyn - monk; monk - 19 jaar; 19 jaar - frankenstein; frankenstein - capote

evaluatie: 8,5 op 10. nergens iets écht opzienbarends, maar goed veel thematische afwisseling en nergens iets geforceerds... 




Geen opmerkingen: