zaterdag 28 augustus 2021

alternatieve feiten


1. sint-theobaldus van provins, rond 1.000 na christus, was van franse adel, maar vluchtte naar de ardennen om daar te gaan leven als kluizenaar.

2. de eerste christelyke kluizenaars dateren van de 2e eeuw na christus, toen christenen op de vlucht voor romeinen de egyptische woestyn in vluchtten, zoals in wadi natroen, en eigenlyk per toeval ontdekten dat eenzaamheid, stilte en ontbering juist een vruchtbare bodem bleken voor het gebed.

3. wadi natroen, zuidelyk egypte, wil zeggen "nitrische woestyn", nitrisch verwyzende naar "zout bevattend". de plek was in het oude egypte bekend omdat men zout nodig had om te mummificeren.

4. ook vandaag kan men zich desgewenst nog laten mummificeren, zoals sommige celebrities zelfs wel doen; daar is in heel de wereld één firma voor, genaamd "summum", in utah. die hebben gewoon een website met een pryslyst, zie maar... evenwel hebben die het precies vooral zeer druk met het mummificeren van huisdieren...

5. utah is veel later door blanken gekoloniseerd dan de meeste andere americaanse staten, pas midden 19e eeuw, en dan wel zelfs voornamelyk door mormonen.

6. de mormonen-groepering werd opgericht in 1833 door ene joseph smith. in populaire lectuur werden ze vaak met misdaad geassocieerd, zo ook door conan doyle, in zyn eerste holmes-verhaal ooit, "a study in scarlet".

7. in het verhaal "de griekse vertaler" zegt holmes dat een broêr van zyn grootmoeder de waar bestaande franse schilder horace vernet was (zie: prent - is geschilderd door hem), die tydens de franse revolutie werd geboren in het louvre.

8. dit was: frans - kluizenaar; kluizenaar - wadi natroen; wadi natroen - mummies; mumies - utah; utah - mormonen; mormonen - holmes; holmes - frans.