donderdag 25 september 2014

column streekkrant editie antwerpen




'T SEEF LEEFT

Cultuur- en gemeenschapscentrum Het Oud Badhuis op het Noord begint binnenkort met een nieuwe, maandelijkse revue - iedere maand een nieuwe voorstelling, van én door mensen uit de buurt, onder de noemer "Het Seef Leeft". Een zeer aanlokkelijk project, want laat ons wel wezen: alleen al wanneer het om geschiedenis gaat, steelt de Seefhoek niet alleen de show, maar showt de Seefhoek ook de steel. Ja, veel verder daar vandaan, op het Theaterplein, zijn er vorige week de archeologische restanten ontdekt van een indrukwekkende middeleeuwse stadswal. Ja, de stoomschepen die honderd jaar geleden de wateren van Sint-Anneke bevolkten, ogen heden nog prachtig op verbeeldingrijke antieke postkaarten. En ja, de wijk Den Dam mag zich er op beroemen dat daar ooit met blote hand een integraal stations werd opgepakt en een paar meters verplaatst. Maar toch zijn dat allen maar kleine verhaaltjes, vergeleken bij de mythes die de Seefhoek omnevelen.

Even ter definitie: de Seefhoek is grosso modo de buurt tussen de Carnotstraat en de Turnhoutsebaan aan de ene kant, en het huidige Park Spoor Noord aan de andere kant. De buurt "Stuyvenberg", rond het ziekenhuis, is feitelijk een onderdeeltje van de Seefhoek. Het woord "seef" komt van het Latijnse woord Sapa, en daarop het Franse woord "sève"; een levenskrachtig sap dat werd geronnen uit stengels en wortels, en op basis waarvan er zeer goedkoop bier werd getrokken - bier dat in de negentiende eeuw in deze armenbuurt, dit faboert, gigantisch in trek was. Op de hoek van de Pesthofstraat was er een café dat "Seefhoek" heette, en dat café was zo immens populair, dat op den duur de gehele buurt ernaar werd genoemd.

Maar juist omdat de mensen hier geen nagel hadden om aan hun achtersteven te krabben, krioelen deze contreien van fantasierijke verhalen. De berooide Vincent Van Gogh woonde ooit eventjes op kamers in de Lange Beeldekensstraat. De Stuivenberg was ooit één gigantisch kerkhof. De doden werden in deze buurt tweemaal wekelijks opgehaald door een lijkwagen, het "Karreke Vets". Deze doodgraver, Vets, sprong op zijn ronde wel eens een café binnen, en geraakte dan zo zat dat hij zijn kiosk wel eens onder de toog vergat. In de Pompoenstraat is er ooit wel eens iemand letterlijk neergebliksemd, namelijk de heer Jos Schraegen, die tijdens een onweer zijn vuilniszakken ging buitenzette. Et cetera, et cetera. "'t Seef Leeft" wil een project zijn waar ook JIJ aan meedoet, dus als je verhalen kent, of zelfs maar als je een balletdanser bent of een koorzanger, mail eens naar Dave.VanGestel@stad.Antwerpen.be. God weet sta je op een van deze revues ook zélf op de planken!!

Geen opmerkingen: