donderdag 30 juni 2016

column streekkrant editie kempen

KEMPISCHE FESTIVALS

Wie kan er nog oprecht fan zijn van de aanstaande zomerfestivals? In de goeie ouwe tijd speelde er zelfs op Werchter, toen nog Torhout-Werchter, hooguit een tiental bands, in één volgorde, op één podium. Op die manier beleefde het publiek collectief één atmosferische rondreis doorheen het akoestische Walhalla. De spanning was toen groter dan nu. Heden staan er op een gemiddeld festival algauw, zonder overdrijven, mooi 400 groepen naast elkaar. Als je één band niet zo goed vindt, wandel je gewoon naar een àndere tent. Dus die bands hebben niks te verliezen, het is een supermarkt geworden, met voor elk wat wils. Dus waar ligt nog het persoonlijke karakter van deze events? Ik zou het echt niet weten.

Gelukkig: in het bijzonder in de Kempen staan er ook deze zomer weer flink wat meer bescheiden festivals op til, die wél een eigen gezicht hebben, met een programmatie die nog te verhapstukken valt, én bovendien met eigenzinnige neven-rituelen. Denken we bijvoorbeeld aan het zogenaamde "Schoeftzakkerock" in Arendonk - héél vroeger het Bemdfestival geheten - maar toén werd daar de zomervakantie mee afgesloten; een vakantie beginnen, is natuurlijk een pak leuker. Behalve een hoop toffe groepen, wordt er ook een zogeheten "Bierpongtornooi" aangekondigd. Deze bedenkelijke sport vindt plaats rond een pingpongtafel. Aan iedere zijde staat er één ploeg, met voor zich een hele reeks met bier volgegoten bekers. De vijand moet proberen zijn balletjes in die bekers te gooien. Telkens er een balletje in jouw bier belandt, moet je dit bier meteen opdrinken. De ploeg die het vlugst al zijn drank heeft moeten achterovergieten, is verloren. Hopelijk hebben ze dan wel een BOB bij de hand.


We hebben ook sympathie voor, op 8 juli, het Sjokfestival op de Poeyelheide te Gierle - al vond ik, in datzelfde Gierle, de beruchte "Hof Van De Pastoor" een nog betere locatie. Maar meer apart willen we hier het festival "Jakkejaanland" met stip noteren, 14 augustus op het Kerkplein te Lille. Behalve enige indringende muziekbands, staat daar ook een sessie "fierljeppen" op het program. "Fierljeppen" is een Friese traditie, taalkundig wel eigenlijk komende van het Engels, "far leaping", waarbij olijke broeders die het aandurven, gevraagd wordt om met een polsstok van 13 meters lengte, een zo breed mogelijke watersloot over te springen. De sport is al duizend jaar oud, maar in België bestaat ze nog niet zo héél lang, en wie er getuige van wil zijn, moet er bij ons meestal voor naar Hamont. Opgelet wel: fierljeppen is een gevaarlijke bezigheid. De percussionist van de Desselse folkband "Veston" is er eens mee op zijn rug gevallen - met als gevolg dat hij bijna een jaarlang niet meerop het podium geraakte. Vandààg is hij terug - én laat hij weten, dat hij dit fierljeppen aan eenieder zou willen afraden. Toch gaan wij in Lille een kijkje nemen!!

Geen opmerkingen: