maandag 28 februari 2022

state of being, 1 maart 2022


ook ik zit aldoor met het inferno van putin in myn gedachten. op het moment kan ik vooral niet goeed begrypen waarom de meeste experten nu opnief willen volhouden dat die man zyn dreigingen, dit keer aangaande nucleaire middelen, niet echt serieus hoeven te worden genomen. die blyven er dus maar vanuit gaan, blykbaar, dat er daar érgens, toch wél, nog iéts rationeels zou moeten schuilen, in die moordende gifmenger zyn zieke schedeldak - terwyl toch juist duidelyk is geworden dat de onberekenbaarheid van die halve satan totaal grenzeloos is? "mocht hy écht zover willen gaan, dan zal zyn onmiddellyke staf zich toch wél tegen hem keren." - is dat wel zo?? echt?? wie zegt dat?? wat, als daar op een ogenblik een soort collectieve suïcidale psychose neêrlandt, om de boel over te nemen? zoals dat vandaag eigenlyk al gaande is?

misschien willen die experts gewoon geen paniek zaaien. goed dan.
    hoewel bernard shaw, in zyn tyd, toch wel eens kwam te beweren, in een discussie van toen, omtrent de titanic, dat de "helden" van het muziekorkest op die boot, in waarheid geen helden waren maar misdadigers; want: als ze met hun muziekspel geen valse rust hadden geveinsd, dan waren er misschien méér passagiers tydig kunnen ontsnappen.
    (de vraag dan natuurlyk wel blyvende: ontsnappen - naar wààr dan wel? ik geloof niet dat er reddingssloepen op overschot waren?)

voor myn voorstelling "beuling met appelmoes" zyn deze verwikkelingen ook helemaal nefast. ik schreef die simpele voorstelling drie jaar geleden, nog letterlyk gedacht hebbende: ik ga expres wég van de actualiteit, zover mogelyk wég van het krantennieuws - een uurlang grapjes staan maken over de "djnepr", my goed - verder kon ik het toch niet gaan zoeken? maar nu is diezelfde "djnepr" ineens iedere dag voorpaginanieuws - van de ergste soort. dààr nu meê gaan staan lachen, dat is totààl misplaatst!
    dus: wat moet ik doen??
    eerst kan ik "beuling met appelmoes" twee jaar lang niet spelen vanwege de  corona-crisis - direct daarna gaat het wéér niet - vanwege de putin-oorlog... maar: er staan deze maand drie of vier "beuling met appelmoezen" geprogrammeerd in theaters... wat nu? wat nu!!


3 opmerkingen:

Jean-Lou zei

Vital, Beuling met Appelmoes is precies dààrom zo goed: het is een les in relativiteit. Vind ik echt. Dus: doen.

Sam zei

Beginnen met een disclaimer: "deze voorstelling werd geschreven voor de Oekraïne crisis". Zoals op tv: "dit programma werd opgenomen voor de huidige corona maatregelen".

dirk zei

inderdaad gewoon doen, Beuling met Appelmoes is een schitterende voorstelling en daar moet je niets aan veranderen