vrijdag 28 oktober 2022

uit het schriftje


als je een taak moet uitvoeren waar je tegenop ziet, helpt deze tip; je niét bezighouden met de visualisatie van die gehele, erge taak, maar simeplweg eenvoudigweg bedenken: "ik zal daar nu exact één halfuur aan werken."
    voorts is het dan ook belangryk om je daaraan te houden. dikwyls wil je, eens je dan bezig bent, toch wel, zomaar ineens, veel langer blyven voortwerken. dat lykt tof maar als je daaraan toegeeft, doet er zich de volgende keer een probleem voor. want als je dan, die volgende keer, opniéf zegt: "goed dan: voor een halfuur," dan vertrouwt jouw eigen brein zichzelf niet meer.

dat geldt voor àlles - je moet zoveel mogelyk by je oorspronkelyke plan blyven. niet zoals hitler of putin, dwz niet tegen àlle teerling-ogen in; maar byvoorbeeld luiheid of temporele tegenzin, dié dingen mogen doorslag geven by jouw overwegingen om jouw originele plan toch maar weêr af te schieten.
    een bedoeling laten varen (byvoorbeeld: we zouden zyn gaan picknicken, maar zyn dan toch maar thuisgebleven), dat ondermynt je gevoel van eigenwaarde, en laat je achter met een zure smaak in je mond.

smorgens in een ander huis wakker worden dan in je éigen huis, omdat je daags tevoren niet meer kon ryden, byvoorbeeld door alcohol, is ook byzonder zuur. als ik een optreden heb in groningen, dan ryd ik daarna, om één uur snachts, toch wél nog liever helemaal naar antwerpen terug, in plaats van dààr te blyven; omdat elders-dan-thuis wakker worden, een aanslag is op de dag die komt.
    tenzy je op vacantie bent.

Geen opmerkingen: