woensdag 24 april 2024

zoals gezien op tv

de bende van jan de lichte, vtm

doet denken aan die serie "made in vlaanderen" uit de jaren tachtig. en dat is toch wel bedoeld als een cômpliment. niet by de pakken blyven zitten, niet op het buitenland wachten - maar zélf een serie maken. 

het doet, met andere woorden, deugd om nog eens koetsen te mogen zien ryden in 's gravenwezel, in plaats van altyd maar in baltimore of sidney. wy hebben ook een geschiedenis - en waarom dan inderdaad niet meteen die van jan de lichte? een universum dat vraagt om een duidelyke goeierik en een duidelyke slechterik - dàt zit in dit scenario alvast wel snor.
    ook het eeuwige probleem "algemeen beschaafd nederlands" of "dialect" is charmant opgelost; de adel een beetje beschaafd, het volk een béétje dialect maar zeker niet té.
    de acteurs zeer degelyk.
    er was een tyd dat ik jaloers was op dergelyke vlaamse acteurs, maar nu voel ik alleen maar hun harde werken; staan wachten in dat klamme grasveld, die scène nog een keer opnieuw doen, die tekst tegen morgen vanbuiten leren. troost zoeken in de koffie in de schmink-kamer, opnieuw staan wachten omdat de battery van de drone moet laden...
    de kôstuums goed afgeborsteld, wat natuurlyk tegelyk wél goed is en niét goed (wél goed, omdat de persoon die die kleêren moet afborstelen, zyn werk dus ernstig neemt, niét goed, omdat je daardoor een beetje een kalkitos-effect krygt.) (hoewel - wie is er nu niét fan van kalkitos?)

éigenlyk een 8 op 10 - maar: omdat we willen dat ook komende generaties vlamingen zélf blyven filmen, zich bewust blyvende van onze éigen canon, zou ik oprecht willen zeggen 10 op 10.



Geen opmerkingen: