woensdag 22 oktober 2014

column streekkrant editie kempen


MOL BOM

Van de week, meer bijzonderlijk de voorbije dinsdag, was ik nog eens op bezoek bij de "Sopweikers". Niemand die weet waar die zitten? Dat zijn de inwoners van Mol. Nog meer specifiek: ik moest op bezoek bij iemand in Heidehuizen. Mol heeft vele deelgemeenten, officieel door Mol zelf gehuchten genoemd, en onder die noemer dan ook in kaart gebracht: Achterbos, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Millegem, Rauw, Sluis en Wezel. Uitgerekend de woonwijk genaamd Heidehuizen, waar die vriend van mij woont, heeft géén apart naambord gekregen, en staat niét op de kaarten, hoewel het dus evengoed officieel een gehucht is.

Terloops zal het sommigen zijn opgevallen dat de benaming "Millegem" wel voor dikke problemen kan zorgen, doordat er ook een gemeente "Millegem" bestaat in Ranst. En ja, soms gebeurt het: dat er iemand een taxi bestelt voor de Kerkstraat 14 in het Millegem van Mol, maar dat die taxichauffeur eerst per ongeluk naar dat andere Millegem rijdt. In deze is iédereen verliezende partij, dus waarom dit niet wordt aangepast, begrijpt niemand.

Mol zelf, in zijn geheel, is totaal onvervangbaar. De belangrijkste Vlaamse coryfeeën komen allemaal van daar: Guy Mortier, Tom Boonen, An Lemmens, Jef Sleeckx, Zjef Vanuytsel, Viktor Lazlo, Serbvais Verherstraeten, Barabra Dex, Tanja Dexters, Siegfried Bracke en zelfs Senne Rouffaer (u weet wel: Kapitein Zeppos!) Hoe kan dat, zoveel genieën op zo'n paar vierkante meter? Mijn eigen vriend daarginder is minder beroemd, Daniël Kasteels, een vriend van nog op de lagere school, met wie ik altijd contact ben blijven houden omdat hij eerst mijn fietsen, later mijn brommers en tegenwoordig mijn auto goedkoop repareert. Een toffe kerel, met als enige psychotisch nadeel dat hij zich persoonlijk schuldig voelt telkens wanneer het regent. 

De aandachtige Kempenzoon zal dit wel hebben gelezen in de gazet: dat uitgerekend vorige week dinsdag het station van Mol algeheel moest worden ontruimd wegens bomalarm. De ontmijningsdienst "DOVO" kwam ter plaatse, om een verdacht uitziende sporttas te bestuderen. Loos alarm, zo bleek. De enige die daar niet van opkeek, was ikzelf. Juist omdat mijn auto moest worden hersteld bij mijn maat in Heidehuizen, was ik met het openbaar vervoer gekomen. Aan zijn keukentafel dronken we pils tot het avond werd. We volgden het nieuws op Ring Tv: station ontruimd wegens verdachte sporttas. "Blijf dan nog maar wat hier," zei m'n vriend. Pas tegen de avond aan, toen mijn vriend vroeg of ik hem kon betalen voor zijn carrosserie-werk, kwam plotsklaps het besef tot mij:"Verdomme! Mijn sporttas ben ik ergens vergeten!"

Bij deze zou ik, via De Streekkrant, mijn verontschuldigingen willen aanbieden aan iedereen die hier last van heeft ondervonden...

Geen opmerkingen: