1. de schryver saul bellow kende zyn geboortedag niet; zijn rond de tyd van zyn geboorte in grote drukte in quebec arriverende vader en moeder wisten algauw niet meer of hy, in 1915, geboren was op de tiende juni of op de tiende juli.
2. quebec schafte de slaverny om en by 35 jaar vroeger af dan grosso modo de rest van de wereld, namelyk in 1798, naar aanleiding van het feit dat de rechter-overste in geen wetboek kon vinden wat de straf was voor de ontsnapte slavin "charlotte", die weigerde terug te keren naar haar meester; hy besliste dan maar dat ze vry was; waar andere slaven uiteraard een voorbeeld aan namen.
3. charlotte is de vrouwelyke versie van de naam "karel", ironische genoeg willende zeggen "vrye man" ("otte" is een verkleinwoord; willende dus eigenlyk zeggen:"kareltje". de eerste opgetekende charlotte is charlotte van savoye (15e eeuw), echtgenote van lodewyk XI.
4. lodewyk XI heet officieel "de vreselykste koning die frankryk ooit had;, vooraan in zyn leven het frans grondgebied wel uitbreidende, maar met de jaren alsmaar meer ten prooi vallende aan paranoia, wat zich uitte in fanatieke relieken-verering, hem er ondermeer toe brengend om in maastricht de koningskapel te stichten.
5. in maastricht werd charles batz de castelmore vermoord - de musketier die model stond voor d'artagnan, leider van de drie musketiers, zoals opgetekend door alexandre dumas.
6. in de manier waarop 'ie z'n tyd verdeelde tussen zyn vrouw en zyn maitresse, leek de vader van saul bellow, althans volgens saul bellow zelf, op karel IX, zoals geportretteerd in het boek "koningin margot", opgetekend door alexandre dumas.
(dit was: bellow - quebec; quebec - charlotte; charlotte - lodewyk XI; lodewyk XI - maastricht; maastricht - dumas; dumas - bellow.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten