woensdag 28 oktober 2020

gastauteur


                                 H
ET GEVAAR LOERT IN MOMBASA

van onze correspondent in de jungle robertus baeken


                                   aflevering 49



Los Angeles, 2 januari 1934:


Volgens de Newspaper Alliance werd een tot Fawcetts meetinstrumenten behorend kompas, door de Royal Geographical Society plechtig aan zijn vrouw overhandigd. Het toestel zou hoog in het Mato Grosso-gebergte zijn teruggevonden.

   Diezelfde maand ontvingen de ouders van Oscar Van Kleut per aangetekende post een door Zijne Excellentie Van Kuyck toegestuurd geweer. Volgens de bijhorende brief was het wapen teruggevonden in de Rwenzorigebergte, nabij het Kivumeer. Met beleefde groeten. Via hen werd het vuurwapen terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar: de heer Raymond van Damme, geldschieter. Dat het wapen bij het Kivumeer werd teruggevonden, riep bij veel belangstellenden vragen op.



Turnhout, 12 september 1934:


Ten prooi aan eenzaamheid en verveling na de dood van zijn vrouw in de lente van datzelfde jaar was Arnoldus Van Kleut bezig stapsgewijze seniel te worden. Tenminste, zo beweert zijn dochter. Om zijn hersenen te oefenen, had zij hem aangeraden voortaan dagelijks twee tot drie keer zijn krant te lezen. Op die bewuste dag lag de Gazet van Antwerpen open bij een merkwaardig artikel dat bij hem, met een scheut pijn in het hart allerlei reminiscenties opriep aan zijn zoon Oscar die niet langer zijn zoon was.

   

Een groep onderzoekers in het Braziliaanse Kuluene-gebied zou een vrouw zijn tegengekomen die het had over drie Europeanen die leefden met een Indianenstam.

   Volgens datzelfde artikel waren vier bekende Amerikanen uit de filmwereld in de buurt van Kivu al wekenlang op zoek naar Oscar Van Kleut. De talrijke succesvolle edities in vijftien verschillende talen van diens logboek, waaronder ook het Nederlands, zouden daartoe de aanleiding zijn geweest. Onder hen bevond zich de reeds genoemde John A. Mitchell.

   Jammer dat Oscars moeder dit niet meer had mogen meemaken. Weer volgens zijn dochter haastte Arnoldus zich vierklauwens naar de boekhandel.



WORDT VERVOLGD


Geen opmerkingen: