dinsdag 26 april 2022

uit het schriftje

de middendeur van de gelykvloerse gang in de school is op slot. je kan dan twee dingen doen: je sleutel pakken en die deur openmaken, of de trap beklimmen, de gang daarboven doorkruisen, en dan de trap weêr afklimmen. keer op keer verkies ik dat tweede scenario. duidelyk is het tevoorschyn pakken van een sleutel vervelender dan een trap op- en afklimmen.

als ik om te googlen in myn telephoon inspreek "conjugate", dan verschynt daar op myn scherm in tekst-versie: "kontje gaten."

"urban cowboy". die heb ik nog nooit gezien. de moeite? or not? de nichterige warhol noteerde in zyn dagboek dat die acteurs zeer mooi dansen, en dat hy er nà die film hard naar verlangde, dat zyn vriendje terug zou komen.

het woord "spannendrap". dat wil zeggen "pleister". hoe gewestelyk of hoe nationaal gekend? dwz onbruikbaar wegens te obscuur, of voldoende universeel herkenbaar? een zéér boeiende kwestie voor iemand die bezig is met een stuntgedicht met woorden die rymen op "-ap"...

"de sjacherbeurs". het aantal rommelmarkten is toegenomen, maar de legendarische "sjacherbeurs" op de vogelmarkt, die bestaat volgens my al jaren niet meer, toch?


2 opmerkingen:

Serge zei

Spannendrap is een verbastering van het Franse sparadrap.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Sparadrap

Sam zei

Ja, inderdaad, ik wild zeggen: ze noemen dat toch sparredrap (spèredrap) ipv spannendrap?