woensdag 31 mei 2023

losse krabbels


-met veel plezier zitten lezen in de fynzinnige dagboeken van andré gide (zie photo); dan ineens, in de "photo-katern", op glimmend papier in het midden, een photo van gide die een lezing geeft - terwyl stalin vlak naast hem staat. om daarna niet één letter meer in die dagboeken te kunnen voortlezen. "ja, maar: zy konden het toen niet weten." -- maar: waarom wist george orwell het toen dan wél reeds?

-"bloedloos", zynde het woord dat nietzsche overheeft voor alle teksten die worden geschreven zonder érg dringende noodzaak. dus voor geld of voor roem of voor tyd-verdryf. zyn éigen teksten voldoen aan die allerstrengste norm - àldoor spykers met koppen - vooral zyn losse krabbels ("nagelaten fragmenten", ettelyke duizenden bladzyden verschenen by Sun; schitterende lectuur - maar: hoeveel neêrlanders en vlamingen bezitten die reeks, eigenlyk? ze geraakte uitgegeven - maar ligt heden by de slegte...)

-dit hier, myn blog-lectuur, heeft veel tierelantyn, en is uiteraard nérgens belangryk; en toch verzet ik my tegen het predikaat "bloedloos", voor deze konsten. quasi letterlyk: myn bloed zit hier in... ---- maar wel, in ieder geval, "saai", zegt maryke vdrschriek - de saaiheid van myn bestaan is slechts ogenschyn; myn dagen gedomineerd wordende door de opvoeding van twee kleuters; ze zyn een fenomenaal, adembenemend avontuur; maar: ze zyn een privé-avontuur, het laat zich niet delen ("sharenting"). het geluk dat zich wél laat delen: het mondaine geluk. dwz in klatergoud gestoken ongeluk.

-bert lezy heeft een stagiaire. op zich al een meêdeling waard. onlangs heeft hy die stagiaire laten opzoeken hoeveel belgische muziekgroepen de naam "wolf" of "wolves" in zich herbergen - het aantal was astronomisch. hoe boyscout-achtig!

-toch ben ikzelf weêr een nieve "wolverine" aan het lezen; het personage is lullig, veredeld boyscout-achtig, maar: de "americana" zyn erg goed; dwz de verlaten naftstations etc.


-ieder staatsburger zou er wettelyk toe verplicht moeten worden, om dagelyks zo'n blog als deze by te houden. ik wil dat lezen!!

-mollie is érg graag thuis, een "huismus". ze gaat niet ongraag naar de turnkring, maar daarna zucht ze:"verdorie, het is al avond." middenin het zwembad, waar ze doodgelukkig is, zegt ze:"ik wou dat dit zwembad thuis was."-- een zéér goeie zaak, àlle wysheid begint by voorliefde voor thuis zyn.

-het is tien uur savonds en nu strompel ik naar het brood-automaat...

Geen opmerkingen: