zaterdag 3 oktober 2020

poe

wat voorafging: in 1809 geboren (drie jaar voor dickens.) te boston, new england, als kind van een acteurskoppel. zyn biologische vader, een nep-acteur, van de ene dag op de andere voorgoed verdwenen, volstrekt mysterieus; zyn moeder zéér jong gestorven. poe op drie jarige leeftyd geadopteerd door de voortvarende koopmansfamilie allan (vandaar poes middelste naam.) vorige week zagen we hoe het gezinnetje poe naar engeland voer, waar edgar jarenlang een oer-europese opvoeding en scholing onderging. in 1820 keren de allans terug naar de verenigde staten, edgar is dan dus elf...

Ze vestigen zich waar ze vertrokken waren, in Richmond, hoofdstad van Virginia, de oudste Americaanse staat (Virginia zijnde een verwijzing van de "Virgin Queen", Elisabeth I van Engeland...) Een staat die, met haar vele plantages, mijnen en manufacturen, fel afhankelijk was van slavenarbeid, 40% van de bevolking bestond uit zwarte slaven; tijdens de aanstaande Civil War zou Virgina dan ook de kant van de geconfedereerden kiezen.
    Poes pleegvader had slaven in huis, en handelde, naar zijn eigen nota's het aangeven, in paarden, zwijnen uit Kentucky en oude slaven, die net zolang de mijnen in konden tot ze stierven. De jonge Edgar werd van deze wreedheden niet afgeschermd en hij heeft er ook nooit kritiek op geleverd. Wél heeft hij slavernij op wazige manieren schriftelijk verdedigd, en niet helemaal betrouwbare legenden willen zelfs dat hij zelf slaven zou hebben verhandeld. Onderstaande cartoon uit Poes tijd hekelt Poe als een auto-abolitionist; achter de auteur, aan de tafel, zit de raaf, die het aangezicht heeft van een zwarte, op het hoofd van Horace Greely, activist tégen de slavernij. Het is dus door deze "raaf", de vrijheid der slaven, dat de auteur wordt opgejaagd.
    (ik stop er alweêr meê, omdat ik subiet wil gaan slapen...)






Geen opmerkingen: