zondag 4 oktober 2020

state of being, 5 october 2020

de hele zondag bezig geweest met schryven. vanaf acht uur smorgens tot nu, halfeen snachts. eerst aan deze blog, vervolgens aan het stuk over august snieders voor het letterenhuis. en de tweede helft van de dag integraal uitbesteed aan de herschryving van "het huis met het jachtgeweer - een kerstverhaal." door deze laatstgenoemde, erg indringende arbeid aldoor het gevoel gehad dat het nu reeds december is, en dat er yzel en sneeuw ligt buiten. dit zal zo blyven voortduren tot het werkelyk zover zal zyn gekomen; door toedoen van dat boek, beleef ik dit jaar een kerst van drie maanden. goed voor één keer.
    rond twee uur in de namiddag kwam myn goede vriend gert jochems voorby. langs facebook had ik hem schandelyk laten weten: "hoe zit het? precies dat jy de laatste tyd aan myn boekjes probeert te ontsnappen?" hy had een eigen toneeloptreden op het programma in een wandelpark op het noord, dus lag myn huis op zyn weg; dus kwam hy zich tegelyk een "kempenkrak" én een "het spookkasteel" aanmeten. hy kreeg natuurlyk wel korting - dat zullen anderen, die allen wél het volledige bedrag hebben moeten betalen, zelfs toch wel begrypen...
    hoe vreemd: gert jochems is net zozeer, na een leven lang hoogst professioneel acteerwerk, halsoverkop tot een middelbare schoolleraar geworden, nederlands en duits, atheneum brasschaat. hy is daar op de eerste september aan begonnen en neemt zich gelyk een voltydse op de schouders. maar: intussen doet doet hy dus nog die optredens ook! dit zou ikzelf nooit hebben kunnen verhapstukken... ik doe nu negen uur en dat is myn grens.
    ik neem myn hoed voor hem af. meer nog voor al zyn andere kwaliteiten. gert jochems is een aardbeientaart van een mens.
    met myn dochter weêr strubbelingen, wie weet nog hoe te reageren?,- ook dit draagt uiteraard by tot die winterse atmosfeer.
    morgen optenief de werklieden van piedfort over de vloer. het afbraakwerk is achter de rug en in de meeste kamers is er zelfs reeds gechapt. de keukentegels liggen er, die zullen nu worden gevoegd. nu komen de tegels in de badkamers. op één maand tyd zou alles, ook alle keukenkasten enz, voor mekaâr moeten zyn - dat is snel, als je nagaat wat er voor nodig is, maar toch is het ook aanzienlyk gedurig, in ogenschouw nemend hoe een rommelig huis voor een levendig geboren gezin gewoon geen optie is.
    
    goede nacht, dear diary...



met gert jochems speelden-ik de voorstelling
"ik ben bly als het regent
want als ik niet bly ben, regent het ook."
geregisseerd door jowan petit.
geproduceerd door de Martha's...


Geen opmerkingen: