vrijdag 27 mei 2022

alternatieve feiten


1. enerzyds kreeg de legendarische diplomaat henry kissinger (°1923) de nobelprys van de vrede; anderzyds wordt hy door velen beschouwd als een oorlogsmisdadiger.

2. de langspeel-film "bridge over the river kwai" werd gebaseerd op het gelyknamige boek van pierre boulle, tevens auteur van het boek "le planèt des singes". zyn boek over de bridge is van 1952, de apenplaneet van 1963.

3. zonet nog eens een scène bekeken uit "bridge over the river kwai", en zoals gevreesd is die film inmiddels toch niet meer echt om aan te zien, wegens véél te langzaam en meer nog wegens té amerikaans-talig (ook de thaiën spreken americaans.) zeer vergelykbaar met het vandaag niet meer te pruimen "the great escape".

4. in maart 2003 werd miami vice-acteur don johnson op de grens van duitsland en zwitserland tegengehouden met in zyn auto waardepapieren van, alles byeen, 7 miljard dollar. hy werd beschuldigd van witwaspraktyken maar heeft zich daar middels obstinate procesvoeringen algeheel van kunnen witwassen.