zaterdag 28 mei 2022

alternatieve feiten


1. het britse automerk "vauxhall" ontleende zyn naam aan de gelyknamige londonse openbare vermaakstuin, dwz een soort lusthof, die bestond van de 17e eeuw tot midden 19e eeuw. in de dagboeken van samuel pepys wordt deze tuin nog de "new spring gardens" genoemd.

2. het automerk "vauxhall" wordt vernoemd in het liedje van guido belcanto getiteld "op zoek naar romantiek": "mijn vauxhall victor schuift zacht door het neonlicht decor / ik eet een pakje frieten, schiet drie tienen op de foor."
3. àlle tatouages verliezen na een tydje aan helderheid en kleur (macrofaag-cellen van je immuunsysteem breken de inkt namelyk af.) dit is, vind ik, een deprimerend inzicht; dat al die vele mensen eerst fier en bly met hun sprankelende tattoo thuiskomen - om later voor de rest van hun leven met een suffe, gryzige vlek op hun lyf te zitten opgezadeld.

4. de uitdrukking "zint eer je begint" komt reeds voor in het eerste woordenboek der nederlandse taal, dat van cornelis kiliaan, 1530: "beraedt u, ende versint eer ghy yet beghint." komende van het latyn: "priusquam incipias, consulto opus est."  namelyk van sallustius.

5. sallustius heb ik gelezen op de middelbare school: "de tezamenzwering van catilina"; over catilina die, in de 1e eeuw voor christus, een rebellie op poten zette maar te pletter ging, waarna cicero, middels noodmaatregelen, een dictator kon worden. what else is new? sounds like erdogan et cetera.

6. die sallustius, van slechts een béétje na catilina, schreef ook een historisch werk over jugurtha. de gelyknamige stripreeks is alleen in zyn eerste twee albums met de authentieke biographie van jugurta in overeenstemming, daarna neemt ie de vrye loop.