woensdag 4 december 2013

column de streekkrant editie kempen

MONOPOLIE

Is Een Stom Spel

Ik heb het bordspel "Monopolie" altijd een zeer vervelend ding gevonden. Voor je kan beginnen spelen, moet je urenlang het basispakket startgeld lopen verdelen; iedereen vijf briefjes van honderd, daarna iedereen honderd briefjes van vijf; je blijft bezig! Eens je dan begonnen bent, hangt alles af van hoeveel pech of geluk je hebt met de dobbelstenen. Terwijl de anderen zich te pletter amuseren door overal alle belangrijkste straten op te kopen, gewoon vanwege het domme geluk dat ze daarop terechtkomen, krijg jijzelf aldoor "Ga onmiddellijk naar de gevangenis, ga niet langs start, u ontvangt geen startgeld!"

Hoe het komt weet ik niet, maar in mijn jeugdjaren zat ik altijd en aldoor in die gevangenis. Dat moet een zuivere kwestie van karma zijn geweest. En toch: de spelletjesfabrikant, Hasbro genaamd, wil nu een nieuwe editie op de markt brengen, en daarvoor is het Vlaamsche Volk Zelve ingeschakeld: middels een enquête mag dit zelf beslissen welke straten er wel meedoen en welke niét. En wat blijkt? De Antwerpse Meir staat slechts op de derde plaats, en, wat nog erger is: de Kempen blijven als vanouds zwaar ondergewaardeerd! Waarom doet de Torenstraat van Arendonk niet mee? De Stationstraat van Wiekevorst? De Sint-Antoniusstraat in Mol-Donk?

Inderdaad, de twee voornaamste straten liggen volgens dat belachelijke Monopolie in Brussel. En daaraan zie je dat dit spelletje tot op het bot is verouderd. Met Brussel is het al een eeuwigheid gedaan, eigenlijk reeds sinds de overdekking van de Zenne. En nog helemaal een ramp: op de vierde en de vijfde plaats staan Gentse straten. Hoe kan dit? Gent is minder beroemd dan Baarle-Hertog! Dus inderdaad: mij zie je de komende jaren geen Monopolie meer spelen. (Zal ook niet moeilijk zijn, aangezien ik nog altijd in de gevangenis zit…)

3 opmerkingen:

Unknown zei

hahaha. za lig.

Unknown zei

hahaha! za lig.

Unknown zei

nu staat dat hier 2 keer. ik heb waarschijnlijk dubbel gegooid. toch weeral 3 reacties. ik ben aangeslagen
voor straatgeld.