vrijdag 26 februari 2021

alternatieve feiten

1. spinnen kunnen uren- en urenlang overleven in een luchtdichte weckpot.

2. het kleinste ponyras te wereld is de shetlander. soms hoor je mensen dan uitroepen: de falabella is nog kleiner! dat klopt, maar de falabella wordt niet tot het pony-, maar tot het paardenras gerekend.

3. "no vacation nation", zo worden de v.s. wel eens genoemd, omdat er enkele miljoenen mensen werken die nooit één dag verlof kunnen nemen, die dus jaren en jaren werken zonder een allerminste vacantiedag.

4. werken ze bovendien met een "at will contract", dan kunnen ze ook iedere dag zomaar ineens worden ontslagen zonder een allerminste recht op verantwoording.

5. in de v.s. zyn er nu al "amazon-winkels", waar je identiteit wordt gescand als je daar binnen komt, en waarna een stel machines meteen in jouw plaats al jouw boodschappen doet.

6. het balkje dat je neêrlegt op de lopende band voor de kassa, om jouw waren te scheiden van de volgende klant, wordt officieel, want volgens van dale, genoemd een "beurtbalkje".

7. tydens een massa-extinctie gaan er op korte tyd gigantisch veel organismen tegelyk dood, bvb het uitsterven van de dino's door de inslag van een komeet, die de aarde millenia lang in stof deed waden. tot voor kort ging men ervan uit dat de aarde vyf dergelyke uitsterfgolven heeft gekend, maar zopas is er nog een zesde massa-extinctie ontdekt.

8. die pas ontdekte extinctie-golf dateert van 233 miljoen jaar geleden (je zou van minder nostalgisch worden...) ze greep plaats door een ongewone hoeveelheid vulcaan-uitbarstingen, met als destastreuze gevolgen een opwarming van de aarde én een erge toename van regenval. veel ging dood - maar de dinosauriërs grepen de macht, schildpadden kwamen voor het eerst aan land en zoogdieren maakten hun debuut.

9. sommige ratten worden grààg gekieteld, andere ratten liever niet. ratten die graâg worden gekieteld, maken daartydens een stille soort lachgeluidjes.

10. het gezondste brood is volkorenbrood.

11. mensen met stress zyn vanzelf ook minder geneigd om dingen te geloven.

12. als ze willen, kunnen katten elkaâr in één hap doodbyten.