donderdag 29 april 2021

uit het schriftje



aan de babbel met een leerling, vroeg ik "weet jy al wat jy later wil worden?", en zyn oprechte, natuurlyke antwoord was: spion.
    klinkt rààr - maar is by nader inzien eigenlyk niét raar; spioneren is een beroep. politieke spionage, militaire spionage - maar ook bedryfsspionage. ben eens even aan het rondgooglen geweest: de spionage heeft nog nooit zo welig getierd als heden!

een mooi woord: een "tomboy", dwz een zeer jongensachtig meisje. het woord bestaat al sinds de 16e eeuw.

onlangs stond hier de top 10 van zelfmoord-liedjes afgedrukt. meta-vitalski-blogger charles engels liet weten: je bent er eentje van belcanto vergeten. inderdaad; "papa, die hangt in de kelder." hy durft dat lied zelf nooit meer live te spelen. 

zopas werd er nog eens een interessante statistiek gepubliceerd: in belgië ligt het aantal zelfmoorden duizelingwekkend hoger dan in alle ons omringende landen. een zwart eiland tussen lichtblauw. dan zoeken we de oorzaak. ik zou zeggen: 1. fnuikend hoge belastingen; 2. de kleinheid van het volk, die leidt tot kleinheid van geest, waarbinnen er niks kan floreren; maar 3. zéker ook de cultuursector. de belgische cultuursector is voor een héél groot deel verantwoordelyk voor al die massale zelfmoorden in belgië.
    cultuur moet troost bieden. maar heb jy al eens één avond lang naar de belgische televisie gekeken?? heb jy al eens een week lang iedere dag een belgische krant gelezen? een dag lang naar vlaamse radio geluisterd? je moet de rolluiken van je vensters naar omlaag doen - of in een impuls spring je erdoorheen.
    àltyd bart peeters, àltyd koen wauters, àltyd jan leyers. àltyd maaike cafmeyer. àltyd rik torfs.
    als "de sprekende ezels" een live-stream doen, zie je gelyk van overal in belgië honderden artiesten als van onder rotsgrond opduiken en salto's doen; zangers, dichters, musici; grafici, dansers en humoristen; honderden, neen, duizenden kruisridders van wie je het bestaan zelfs niet kon vermoeden.

driftig onderschryf ik het inzicht dat lieven vandenhaute, echt waar, een enorm bekwaam en behaaglyk radiomaker is - maar: wil dit dan automatisch ook zeggen dat ik die jarenlang iédere dag van de week een uur lang in huis wil hebben?? een uur lang, iedere dag, jarenlang?





4 opmerkingen:

Serge zei

Dit is ook een zeer beklijvende zelfmoord-song die in een top tien thuishoort:
The Bed door Lou Reed
https://www.youtube.com/watch?v=OU5bArEiA7U

Steven zei

"De oude leraar Duits" van Hugo Matthysen hoort ook nog wel in het rijtje.

De oude leraar Duits zit soep te eten
Met balletjes en in gezinsverband
Zijn dochters die te dik zijn en diëten
Hebben elk een selder in de hand
Twee dikke tienerdochters
Met een selder
Een vrouw, een hond,
Wat boeken en een huis
De man staat op,
Gaat zuchtend naar de kelder
En hangt zich op aan een verwarmingsbuis

Marc Buggenhout zei

Underrated: Guido Belcanto.

"O wat een mooie dag.": Schitterend.



Vitalski zei

brrr