dinsdag 29 november 2016

filmbespreking


belangstelling voor het wel en weê van superhelden (enkel die van marvel en d.c.) komt by my in golven, afgewisseld met plateaus van desinteresse tot weêrzin. de laatste golf stamde alweêr van, denk ik, een maand of acht of anders negen geleden, toen de marvel zombies my ineens hard wisten te bekoren (je weet ook nooit op voorhand uit welke hoek het gaat komen; dwz je weet nooit welke held jou ineens toch wél gaat intrigeren...)(wat het woord "bekoring" betreft: de katholieke kerk heeft gisteren in het onze-vader de frase "lydt ons niet in bekoring" officieel veranderd naar "lydt ons niet in beproeving" - blasfemische imbecielen!!)
    met veel tegenzin zag ik twee weken geleden "batman versus superman" en dat smaakte, totaal onverwacht, absoluut naar méér. naar "nog!!... nog!!..." probleempie: ondanks alles, blyft het aantal waarachtige superhelden-films ontstellend beperkt, vooraleêr je mooie mond "pap" heeft kunnen zeggen, heb je ze allemaal al twee keer gezien - plus: ze mogen natuurlyk nooit goed genoeg zyn om ooit van je leven drié keer te willen zien. behalve, aldus: marvels "guardians of the galaxy". dwz: dié kende ik nog niét. die had ik altyd ontweken want die stootte my steeds heel erg af, en die is ook niet écht superhero, meer gelykende op starwars dan wat anders. in een voorts erg geloofwaardige superhelden-top-twintig (een top die maar één fout maakte, namelyk: de x-men-films werden erin overschat), zag ik die "guardians" evenwel op nummer négen pryken, mét nieuwsgierig makend commentaar - een heerlyk universum spatte plotsklaps open in myn door koptelephoon omgorde aangezicht! "dju, verdorie," aldus dacht ik gisteren om vier uur snachts, "nu heb kik maar een halfuur kunnen zien - maar: ik ga voor de rest van deze week geen tyd hebben om verder te kyken!!..." totdat dit volgende langzaam tot my doordrong:"hoewel, beste lezers... te maandag snachts kan ik toch wél deze gehele film helemaal uitzien!!..." (hoe dieper in de nacht het is wanneer je films ziet, hoe dieper die in je weten door te dringen...)(het mag wel nooit byna ochtend zyn geworden. in die zin zyn films dus als een vampier...)
    "guardians of the galaxy" is een volmaakte hommage aan de s.f.-tekeningen uit de late jaren zeventig, toen space-shuttles nog mochten afsteken tegen een achtergrond van vuurrode stofwolken in airbrush!! wat een-tot-leven-komen van ook, voorts, de civilisaties van de commandant storm van don lawrence; met al die vele  figuren met een blauwe, groene of knalrode huidskleur, en met zo'n eenvoudig plot... de humor zit ook echt STEENGOED, niet de obligate one-liner-grapjes maar echt volstrekt unieke, persoonlyke humor, dwz humor om meê te lachen. een perfecte vaart: nérgens eventjes traag, maar ook nooit té vlug.
    keerzyde van de medaillon - -  heden, dinsdag 29 november 2016, zyn de superhelden-films dus écht helemaal op. behalve - indeed, daar is er nog één: doctor strange... met benedict cumberbatch... maar: die is nog niet op video... en in de cinema geraak ik dezer dagen zéker niet... 

3 opmerkingen:

Rode Ridder zei

Hipperdepip

Anoniem zei

Dan beginnen de series: Luke Cage, Jessica Jones, Agents of Shield?

Vitalski zei

ik heb bvb wel daredevil en arrow gezien, maar die hebben toch niet die effecten van de feature films...