woensdag 30 november 2016

state of being, 30 november 2016



wat heb je geconsumeerd vandaag?
   ***een halfuur van de film "deadpool". zeer vervelend, dit ga ik echt niet gaan uitzien.
    ***het interview van marc maillard, bezieler van theater froefroe, in "berg en dal". hoewel ik ooit tamelyk dicht by hem heb gestaan, hier nu byzonder veel van die boeiende, wel erg praktische mens geleerd, byzonderlyk over zyn jeugd wist ik helemaal niks. hy zegt:"tegen jongeren die twyfelen zeg ik altyd, dat ik persoonlyk helemaal niémand ken die niet, uiteindelyk, is geslaagd in zyn missie, zolang hy er maar voor gegààn is." een bemerking die pat donné terecht in vraag stelde...
    ***letterlyk zeven minuten van "black mirror" aflevering drie, totdat luv werd gebeld door haar zus.
    ***drie hoofdstukken in de pas verschenen büch-biografie. tof om al die elementen, die ik al wel kende, nu eens op een rytje te zien staan. het soort roem dat büch te beurt viel, flamboyant literair, had ook my kunnen overkomen, àls ik maar niet, in 2006, opeens helemaal ten onder was gegaan... maar om één reden jammer: namelyk omdat ik ook wel zo'n mooie bibliotheek had gewild...
    ***op toilet lees ik telkens één blad van walter scotts "ivanhoe". ik zit nu precies in het midden. maar: zopas las ik een onthutsende mededeling in de colofon:"vertaald en bewerkt door zus-en-zo." bewerkt?? dus: ik lees hier niet het échte verhaal, niét de versie van scott zelf?? eerst was dit zeer fyne lectuur, maar nu kan ik het ineens niet meer opbrengen...
   ***drie kinderboeken voorgelezen, ik ken de titels niet vanbuiten maar ze waren alle drie erg goed...
    ***onderweg naar hemiksem: een cd'tje met interviews met tom waits. althans op de terugweg (tydens de heenreis nog eens m'n victor glorieux gerepeteerd. ben nu aldoor met de muziek en de projecties bezig geweest, maar die zyn maar een detail - de babbel moet goed zitten...) het is een compilatie van interviews, en je krygt wel compassie met tom waits - omdat hy àldoor dezelfde vragen krygt ("hoe is het om met je vrouw samen te werken?""waar haal jy jouw ideeën?" "naar wat voor muziek luisteren jouw kinderen?" ik vind dat hy er wel rustig by blyft...)

myn optreden in de stad "X" vorige week, was geen succes, maar wat my nu door het hoofd spookt, zyn de verbysterend onvriendelyke bejegeningen die me nadien te beurt vielen; niét komende van de gastheer en zyn meest nabye naasten, die me warm ontvingen, maar van de meerderheid der anderen; ze knikten my zelfs geen goeiendag meer; er kon geen éne glimlach af; ze stapten aan me voorby alsof ik lucht was. maar: een cabaret-optreden kan toch nooit zo slecht zyn, dat dergelyke onvriendelykheid gerechtvaardigd is? dit sterkt my voorzichtig in het inzicht dat niet ikzelf zo verkeerd zat, maar dat zy het waren die blunderden. dat zy het zyn die werk aan de winkel hebben.
    ik heb ook al wel eens iemand een kei-slecht optreden zien geven - maar om die mens daarna dan met een zuur gezicht myn rug toe te draaien? dat zou niet in my opkomen, in tegendeel.
    geen succes hebben, wil ook niet automatisch zeggen dat je niet goed bent. het absoluut geniale, geniale vioolconcerto van ludwig von beethoven werd by beethovens leven maar één keer opgevoerd - omdat de mensen die er by waren toen zeiden:"zeg, wat is dàt voor flauwekul allemaal..." 


1 opmerking:

Esther G. zei

Ha Vital,

Wat een doffe ellende, dat negerende publiek van onnozele slaapwandelaars. Zeg eens, betrof dat het optreden in Leeuwarden? Het zou iets verklaren: botte Hollanders, van het noordelijke slag bovendien. Al hoop ik van niet, wegens plaatsvervangende schaamte.

Veel liefs,
Esther