maandag 29 maart 2021

alternatieve feiten

1. als je alle actieve containerschepen ter wereld op één enkele, op mekaâr aansluitende ry zou zetten, dan zou je uitkomen op een lengte die preciés de helft van de omtrek van de aarde beslaat.

2. de omtrek van de aarde bedraagt 40.075 kilometers. die laatste 75 kilometers zyn by een voettocht het ergst.

3. in het belgische frans wordt "75" vaak anders uitgesproken dan in het waarachtige frans, namelyk als soixante-quinze in het frans versus "septante cinq" in het belgisch.

4. anders dan in het belgische frans, wordt in het normale frans de letter "w" doorgaans uitgesproken als een v.

5. het is raar dat in het engels de "w" een "double u" wordt genoemd, doordat de "w" in geen enkel lettertype uit twee u's bestaat, maar wel geheid uit twee v's.

6. in panama is er een vissersdorpje dat heet "u", goed voor 175 inwoners. in frankryk is er een dorpje dat heet "y".

7. by de aanleg van het panamakanaal, tezamen met het suezkanaal en het noord-oostzee-kanaal met stip in dé top drie der grootste kanalen ter wereld, kwamen byna 6.000 mensen om het leven, veelal door gele koorts en malaria.


8. het containerschip dat momenteel het suezkanaal zo netjes blokkeert, is langer dan een omver gekantelde eiffeltoren. "hoogmoed komt ten val."

dit was: containership - omtrek aarde; omtrek aarde - 75; 75 - belgisch frans; belgisch frans - w; w - u; u - panama; panama - suezkanaal; suezkanaal - containerschip

evaluatie: 8 op 10. ik was zelf verrast door de uiterst charmante manier waarop "panama" zyn intrede deed... 


Geen opmerkingen: