donderdag 25 maart 2021

gastauteur

HEKSENJACHT


door onze correspondent robertus baeken, vanuit de korenvelden van salem...









42.2.

Mijn gastvrouw ging vederlicht gekleed. In een witte short en geel bloesje. Dat verbaasde me niks, want het zonnetje scheen volop. ‘We zitten in de tuin!’

   ‘Is Roosje er ook?’

   ‘Ja, ze heeft zich voor laatst netjes verontschuldigd. Dus zijn we weer beste maatjes.’

   Sneeuwwit ging al even zomers gekleed. Walt Disney had een uitstekende smaak. Precies zoals hij zich dit prachtige sprookjesfiguur had ingebeeld, had zij een strikje om haar hals en droeg zij een zwart hemdje met ultra korte mouw. Witte vlinders fladderden rond haar hoofdje. Veelkleurige vogeltjes van diverse pluimage sjilpten hun onschuldig gezang als uitstrooiende zaadjes in het rond. Wat verder tussen dit idyllische groen graasde een wit lammetje, liep een trotse haan met zijn drie hennen en koekeloerde een dikke houtduif op het muurtje. De meisjes zaten aan een tuintafeltje in de schaduw van een zwaar neerhangende pruimenboom te genieten van een hoog glas koele champagne. Of bevatte die fles schuin in de ijsemmer, sprankelende appelwijn? Mij ook goed.

   Er werd me een rieten tuinstoel toegeschoven. Daarna kwam de vraag. ‘Jij ook een glas? De koekjesband ligt stil voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Vandaag vieren wij het begin van onze zomervakantie.’

   Ik stroopte mijn hemdsmouwen op. En natuurlijk wilde ik ook zulk ’n door frisheid aangedampt glas, wat het ook mocht bevatten.

   Wij toastten. Daarna ging het gesprek over koekjes. Want waarover zouden bandmeisjes, tijdens het wekenlang stilliggen van hun band anders praten? Over alles wat met de band dagelijks uur na uur langs hun oog komt voorbijgegleden, natuurlijk. En ’t was waar: dat zijn niet allemaal dezelfde koekjes uit dezelfde bakvormpjes, met geïmpregneerde rozijntjes of suikertjes, chocoladehagels en room er bovenop. Maar voor een leek zoals ik wordt een dergelijk oeverloos gesprek toch algauw eentonig. Bovendien zag ik aan die lange rijen van verschillende koekjes nog niet dadelijk een einde komen. Want zeg nu eerlijk: waarover zouden deze vriendinnetjes nog meer kletsen en lachen, als het riskante, pijnlijke thema rond Kamiel, dat hen een volle week van elkaar had gescheiden, ten stelligste moest vermeden worden?


WORDT VERVOLGD... 


Geen opmerkingen: