dinsdag 29 juni 2021

ranking

top 6
grootste levens-uitroeiingen op aarde;

waarschuwing: net als de "alternatieve feiten" over die honden, kort hierboven, is ook de ranking hieronder by nader inzien nogal suf...

1. de meeste dier- en plantensoorten kwamen om het leven in het perm, 252 miljoen jaar geleden. 96% van het leven in zee ging kapot, 70% van al het leven op het land ging dood. het duurde 10 miljoen jaar om daarvan te recupereren. er zyn erg veel theorieën over de precieze oorzaak, maar geen enkele theorie kan objectief worden bevestigd.

2. de cretacus-extinctie, in het tertiair, 65 miljoen jaar geleden; de beroemdste wereldramp; de fameuze astroïde die op aarde neêrviel, namelyk in de golf van mexico, een astroïde van een doorsneê van 10 kilometer, die zoveel stof deed opwaaien dat er eeuwenlang geen zonlicht meer tot ons doordrong, met ondermeer het einde van de dinosaurussen als een gevolg.

3. de oudste massa-uitroeiing die we kennen, dateert van 2,5 miljard jaar geleden, door een plotsklaps vrygekomen massa stikstoffen.

4. de destructieve krachten van de menselyke industrie van vandaag, waardoor jaarlyks gemiddeld 2.000 diersoorten uitsterven, veroorzaakt een snelheid van uitsterven die 50.000 keer hoger ligt dan gewoonlyk. 

5. de snelste uitroeiing ooit: 50% van alle levenssoorten gingen binnen de 10.000 jaar ten onder in het trias, 200 miljoen jaar geleden. hierdoor konden de dino's dan weêr juist ontstààn. de precieze oorzaak van de ramp is niet geweten.

6. 10 miljoen jaar geleden scheerde er een supernova langs de aarde, die de ozonlaag doormidden scheurde. ook toen werd het leven op aarde een pak minder lollig...

Geen opmerkingen: