vrijdag 30 juli 2021

alternatieve feiten

1. het "hash-tag"-teken heet eigenlyk een "octothorpe".

2. "octo" slaat natuurlyk op de acht uiteinden van het teken, doch "thorp" slaat op dorp, doordat met dit symbool op landkaarten vaak een dorp werd aangeduid, aangezien dorpen vaak omringd werden door acht velden (namelyk velden langs alle kanten.)

3. het eerste rationeel wettelyk voorgeschreven voetbalveld dateert van de 16e eeuw, voor het voetbal zoals dit specifiek werd gespeeld in cornwall. hier duikt voor het eerst ook het geschreven woord "goal" op. deze goal werd gemaakt door het plaatsen van "two bushes in the ground", creërend een breedte van 2 meters en 75 centimeter. (vandaag is een goal 7 meters en een 32 centimeters...)

4. de uiterst keltische streek cornwall, in het extreme zuid-westen van engeland, is het decor voor een verhaal van sherlock holmes: "the adventure of the devil's foot", uit 1910, door de auteur doyle zelf zyn negend-beste verhaal genoemd. holmes arriveert in cornwall aan een kaarttafel; daarom omheen zitten één vrouw die dood is, en twee mannen die kennelyk krankzinnig zyn geworden. een vreemde casus, dat klopt!...

5. krankzinnig geworden, maar dan echt gebeurd, is ook syd barrett, de eerste zanger van pink floyd. die kon maar geen genoeg krygen van grote hoeveelheden l.s.d. hy geraakte definitief en dus onherroepelyk in zyn eigen wereld verstrikt, gediagnosticeerd als schizophreen. in de groep moest hy worden vervangen (door david gilmoure).

6. een van de bekendste symbolen die door pink floyd in het leven werden geroepen: de twee stalinistisch aandoende schuinse hamers, zwart op rood, die tezamen een kruis vormen.

7. in het frans heet de "hash-tag" een "mot-dièse", dwz een "woord-kruis".

8. dit was: hashtag - thorp; thorp - veld; veld - cornwall; cornwall - krankzinnig geworden; krankzinnig geworden - pink floyd; pink floyd - kruis; kruis - hashtag.





Geen opmerkingen: