zondag 28 augustus 2022

alternatieve feiten

1. de grootste religieuze groep is die van de katholieken; goed voor 31 procent van de bevolking.

2. naar myn mening is het oeuvre van lou reed grosso modo toch vooral deprimerend. "waiting for the man" staat voor my in de top 10 "beste riffs aller tyden", maar hoe erg lou reed letterlyk deprimérend is, merk je byvoorbeeld als je te langdurig naar de verso-zyde kykt van de hoes van "transformer". 

3.  by zo'n statement zou ik normaal gezien die hoes dan ook afbeelden - maar: ik kan het niet over myn hart krygen; myn hele blog zou er helemaal grauw van worden.

4. daarjuist van myn boekhouder een uitgebreide mail gekregen, als respons op een technische vraag van my; het voornemen is nu, deze mail van hem pas dinsdag te zullen lezen. niet echt uit "schrik" voor dit ding, maar omdat het geschikte momentum daartoe, zich niet eerder voordoet.

5. de hoes zelf van transformer is uiteraard helemaal iconisch. maar die gitaar onderaan is niet erg goed, die heeft niet hetzelfde (relatieve) realisme als de rest van dat beeld.

6. ik herinner my nog de eerste keer toen ik die hoes zag, namelyk in handen van myn tante brigitte, kerstmis, midden jaren 70. myn broêr serge, die ook maar een kind was nog, zei me meteen dat hy lou reed niet goed vond, en dàt soort uitspraken van hém, waren meestal totaal nefast voor my. (dwz het was erg moeilyk om iets goed te vinden dat myn grote broêrtje niét goed vond.) toch kwam dat beeld wel keihard binnen. anders zou ik my dat moment nu immers niet meer herinneren. ik weet nog precies wààr in de woonkamer van myn grootmoeder myn tante stond (by de deur naar de keuken), toen ze die hoes tevoorschyn haalde.

4 opmerkingen:

Serge zei

Volgens mij was dat in de keuken van Moemoe...

Lou Reed paste niet in het harde punk-bad dat ik toen nam (Exploited, Sex Pistols, Crass, ...) en van The Velvet Underground had ik toen nog niks gehoord — die band heb ik pas véél later leren kennen, door jou.

Ik kreeg die plaat mee en kwam tot deze conclusie, waar ik vandaag nog achter sta:
Transformer telt vier perfecte songs — Vicious, Perfect Day, Walk on the Wild side en Sattelite of Love.


Bri zei

En belangrijk, ik heb ze in goede staat teruggekregen.

Vitalski zei

haha

Serge Baeken zei

Meer over die hoes (en de achterkant)
https://madelinex.com/2018/05/16/lou-reed-transformed/