zondag 28 augustus 2022

uit het schriftje


ik kreeg myn nieuwste boekje alsmaar niet voltooid; doch zonet ontwierp myn broêr er een cover voor, geheel geïmproviseerd - hy improviseerde zelfs de titel -, en dat zag er zo goed uit dat ik nu ineens tot het inzicht mag komen dat het boekje klààr is.

de titel ervan is "de edelfigurant".

wanneer zal het verschynen? liefst helemaal ogenblikkelyk... doch als het niet metéén kan, dan is het pas iets voor januari...

myn kinderen zyn op eigen initiatief vegetarisch geworden. dit, dankzy een filmpje op tictoc. opnieuw een reden om tictoc niet per defenitie te veroordelen. leerzaamheid is als water; het omringt en doordringt uit zichzelf het leerryke uit àlles. en kinderen zyn fenomenaal leerzaam.


terwyl al dertig jaar de discussie woedt over hoelang nu feitelyk "de grote vacantie" moet duren, had men intussentyd al lang de koe by de hoorns kunnen vatten, zeggende: "taal-onderwys vanaf in de kleuterklas!! ook zéker meteen ook vréémde talen." men wéét dat kleine kinderen een kwadraat sneller talen leren dan grote kinderen - en toch laat men dat nu reeds eeuwenlang links liggen.

het zwaard van ardoewaan; dat begryp ik niet: dat dààrvan geen reboot is gemaakt, nog steeds niet.

maar: eigenlyk begryp ik dat juist wél; de huidige generatie kinderen hun verbeelding wordt door de middeleeuwen totaal niet meer aangesproken. in die zin zyn we veramericaniseerd; geen eigen middeleeuwen hebbend, hebben americanen aan ridders toch altyd een tweedehands-idee.

zonet heb ik ontdekt dat ik op donderdag en vrydag geen les geef. myn nieuwe jaar begint dus pas op de vyfde september.


Geen opmerkingen: