vrijdag 26 augustus 2022

uit het schriftje







soms ryd ik met de auto van myn pa en myn ma; ik ken dat dashboard niet zo goed; geregeld weêrklinkt daar een waarschuwend piep-geluid; maar: ik weet dan helemaal nooit waartégen ik gewaarschuwd word. zeer angstwekkend, not? je kan alleen maar doorryden... je kan alleen maar hopen dat je niet, plotsklaps, in tweeën gaat worden gesneden, door een cirkelzaag in het midden van je zitstoel.

op dit moment ben ik totààl rock&roll, iedere halve minuut van iedere dag. "rock&roll" is natuurlyk een moeilyk woord, in alle mogelyke dimensies misbruikt. ik bedoel dit woord, hier en nu, als een tegengestelde van, pakweg, "gezapig". van "terughoudend", van "pietluttig", van "zeurderig". als een synoniem voor "steeds hard rechtdoor gaan"- wat echter ook maar een metafoor is. willende zeggen: zo erg geobsedeerd door wat jezelf wérkelyk essentieel vindt, dat àlle rest er voor jouzelf geen zak toe doet.
    
ja, dat is een goeie definitie van rock&roll, in deze context.

ik lees letterlyk maar twee bladzyden per dag, ik kyk geen vyf minuten film of televisie meer. wegens té harde tydversmos - in vergelyking met, byvoorbeeld, op datzélfde moment zélf kunnen zitten te tekenen, zélf scheppen, zélf die tekeningen proactief verkopen voor geld; of misschien niet verkopen, maar toch zeker wel, in ieder geval, promoten; om iets te kunnen verkopen, ben je afhankelyk van de ander - maar om iets te promoten, ben je van niémand afhankelyk, dat kan je helemaal zélf beslissen... promoten wil zelfs zeggen, dat je beslissingen neemt tégen de ander in. het is een democratische, vredige manier van oorlog voeren.

lies robbeneiland? srg?*

* lies robbeneiland en srg, myn broêr, halen wel eens typfouten uit myn tekstjes, zelfs quasi dagelyks...


Geen opmerkingen: