maandag 23 januari 2023

ALTERNATIEVE FEITEN

1. de paashaas dook voor het eerst op in 1682, in een pedagogisch verhalenboek van georg franck von franckenau, een botanist uit kopenhagen.

2. in dat jaar, 1682, werd de monding van de mississippi tot frans grondgebied verklaard; het land eromheen werd, naar de franse koning, "louisiana" gedoopt.

3. de beroemdste artiesten uit louisiana zyn louis armstrong, fats domino en britney spears.

4. om anoniem te reizen, neemt britney spears meestal de schuilnaam "alotta warmheart" aan.

5. prince gebruikte daarvoor, althans de laatste jaren van zyn bestaan, de schuilnaam "peter bravestrong".

6. in het normandisch is "brave" en "strong" respectievelyk "bourgh" (cfr burcht) en "heard" (cfr hard), dus bouchard, in het nederlands burghart, of burgerhart.

7. het bekendste nederlandse proza-werk uit de late 18e eeuw, "sara burgerhart" (zie: photo), de brievenroman door de twee dames genaamd aagje wolf en betje deken,  werd, door de schryfsters zelf, by de eerste herdruk voorzien van een aparte inleiding én een uitleiding, waarin nog 'ns extra werd benadrukt waarom het niet goed is om naar avontuur te verlangen, maar waarom je altyd netjes vroom en braaf moet wezen (hiermeê dat "burgerhart" niet interpreterend als "dapper-sterk", maar als "burgerlyke inborst".)

8. in dat gehele, enorm saaie boek, dat ik ooit écht eens helemaal heb moeten lezen, en waarin trouwens ook "y" wordt geschreven ipv "ij", komt er niet één keer een ei voor, laat staan een paasei - maar wél kom je er toch aldoor het woord "ei" in tegen - namelyk als een aanspreekvorm, stééds gevolgd door "lieve"; zoals in: "Ei lieve, kom eens tot hier!"

(dit was: ei namelyk paasei - 1682 / 1682 - louisiana / louisiana - britney spears / britney spears - alotta warmheart / alotta warmheart - bravestrong / bravestrong - burgerhart / burgerhart - ei))

Geen opmerkingen: