vrijdag 27 januari 2023

alternatieve feiten

gladiatoren-special

1. soms werd een gladiator weêr vrygelaten. dat gebeurde dan na zo'n vyftal jaren doorvechten. de belangrykste reden voor die vrylating was het gegeven, dat ook zoiets weêr een spektakel op zichzelf was.

2. een succesvol gladiator was een superster en een sekssymbool, van wie massaal veel afbeeldingen en beeldjes werden verkocht.

3. een gladiator die het moest zien te rooien met een drietand en een visnetje werd een "retarius" genoemd. hy was de laagste onder de gladiatoren en had als enige geen enkele bepanstering.

4. vanaf de 1e eeuw na christus waren er heel soms ook vrouwelyke gladiatoren. keizer nero had een gehele trits vrouwelyke vechtsters uit ethiopië.

5. gladiatoren werden byna steeds gerecruteerd uit krygsgevangenkampen. gewonde krygsgevangenen, de "noxii", werden in de arena losgelaten als weêrloos leeuwenvoer.

6. gladiatoren-opleidingen waren duur en daarom mochten gevechten niet steeds in de dood eindigen. een scheidsrechter zag daarop toe. slecht in één op tien gevechten liet een gladiator het leven.

Geen opmerkingen: