donderdag 23 november 2023

uit het schriftje


als je vandaag googlet “ideeën” - dan komt op de derde regel automatisch “ideeën geert wilders”.

“huilen is voor jou te laat” van corrie en de rekels; als je die plaat achterstevoren speelt - dan hoor je verdoken satanische boodschappen.

dat moet ik doorduwen; met dergelyke losse notities in de hand, dwz notities als deze, staan neuzelen in het theater; losse flodders, avondvullend, allicht in combi met een pianist; dit doe ik tegenwoordig sowieso, maar dan mondjesmaat, in het voorprogramma van "tseef leeft", met sam wauters aan de toetsen; en inderdaad: dat voelt erg goed, érg goed...
    maar - is dat voldoende bevredigend, avondvullend?
    neen, niet zo bevredigend als een tot in de puntjes afgewerkte lach-show, waarby de mensen zich 90 minuten lang effenaf beschéuren. dat is de waarheid. maar: zo’n echte comedyshow - dat KAN ik heden niet maken. dat gaat niet, daar heb ik geen tyd voor - deal with that.
uiteindelyk is dat luiheid - maar: die luiheid is menselyk. een comedy-show uitwerken,- tenminste: op myn enorme, unieke niveau -, dat is, beste lezers, zo krankzinnig veel werk, arbeid en labeur - daar kunnen jullie je zelfs geen idee by vormen.

maar àlles is véél werk. examens verbeteren is té veel werk. de voorgevel zandstralen - maar dan, als zandstaler, eindelyk thuisgekomen, ook nog eens je administratie verzorgen. àlles is veel werk.

woody allen is begonnen als conferencier; hy is daarmeê opgehouden en films gaan maken: omdat, naar zyn eigenste zeggen, een avondvullende comedyshow uitschryven, té veel werk is.

zo’n voorstelling van losse ideeën, toevallig byeen gegrabbeld: de bourla daarvoor afhuren. geen futiele omgeving: als je vorm al futiel is. futiele vorm baat by een monumentale omgeving.
je kan wél het toccata van bach spelen: in een konynenhok.
(maar dat konynenhok moet dan wel groot genoeg zyn, er moet een kerk-orgel in kunnen.)

maar als je zo'n losse flodders-ding gaat doen in de bourla - dan moet je er keihard voor zorgen dat je die losse notities niet toch wel gaat ordenen, thematiseren, shiften, afwerken, "erop oefenen"; dan is het vlees noch vis. als je 5 april om 20u in de bourla speelt - dan mag je diezelfde 5e april die papieren pas bovenhalen: om 18u savonds - terwyl je het publiek reeds hoort binnenkomen...

Geen opmerkingen: