donderdag 29 augustus 2024

state of being, 29 aûgustus 2024

in vyftien zinnen, zonder daarin naar achterpoortjes te zoeken.

1. ik heb weinig tyd omdat ik dringend nog flink wat werk moet verzetten voor die lezing over in alice in wonderland.

2. en terwyl ik dit noteer, is het toch maar weêr mooi reeds één uur snachts.

3. daarnet was er een repetitie in het seeftheater: voor de eerste keer had ik er zélf erg veel lol in om de acteurs en actrices bezig te zien.

4. natuurlyk: àlle repetities waren aangenaam; maar alleen nu pas, lezers, had ik plezier in het spel zelf, en niet in iets daarbuiten of iets daar omheen.

5. regie begint pas als alle acteurs al hun teksten niet enigszins maar werkelyk totààl onder de knie hebben; meestal is dat pas na 80 procent van de reeks byeenkomsten; wat, als je dààr pas zou BEGINNEN - dàt is wat ik wil.

6. dus ik bedoel niet dat ik per se pas later in het proces naar binnen wil stappen, hoewel ook dàt graâg; ik bedoel: als men denkt "het stuk is af, we kunnen het, we zyn klaar voor de première,"- dàn zou ik er nog vyftig extra repetities tegenaan willen gooien, zonder overdryven.

7. edith piaf zei eens, naar het schynt: "ik beschouw al myn optredens als repetities."

8. de "rehearsals" van prince zyn zo eigenaardig: omdat er feitelyk geen fouten in worden gemaakt; je hebt jams van uren en uren en uren en uren aan één door - maar het gebeurt niet dat daar iemand vals speelt of dat daar iemand zyn regels niet kent; heel raar.

9. de vorige zin is toch wél vals spelen, omdat dat toch echt wel meer dan één zin is.

10. verdomd, die mug hier aan myn oren aldoor!!...

1 opmerking:

Neef Sam zei

8. Nochtans, op die repetitie waar ze Another lonely christmas inoefenen, jeweetwel, die rode LP van mij die jarenlang bij jou mocht liggen, is iedere muzikant het akkoordenschema op zichzelf aan het inoefenen, wat niet foutloos is. Maar voor de rest, ja, strakke, straffe muzikanten.