zaterdag 6 maart 2021

boekbespreking

"hauteville house"

myn god, hier zyn reeds vyftien delen van verschenen!
    ik zou een pak slaag verdienen om, met myn eigen totale gebrek aan talent, iets sléchts te zeggen over deze reeks, die immers alles heeft van een uiterst virtuoze en zorgvuldig uitgewerkte kathedraal, en die garant staat voor een erg fyne leeservaring. volgende kanttekening is dan ook maar iets met een gebroken potlood in de lucht, van generlei tel...
    er zyn véél boeken en verhalen die een volstrekte mash-up bieden van zoveel mogelyk 19e eeuwse personages door mekaâr; "league of the extraordinary gentlemen", "penny dreadful"; dat idee is eigenlyk tot een genre geworden, en in principe trekt my dat aan ook, doordat ikzelf my tamelyk goed gespecialiseerd weet in 19e eeuwse cultuur. en toch: de verhalen die er dan meê worden verteld, kunnen gewoon nooit boeien. het zal wel zyn dat verlaine naar egypte trekt, het mag gebeuren dat dorian gray zyn revolver richt op victor hugo; het blyft dat museum van personages, die in hun belang het plot dat ze tezamen moeten vormen, overstygen.
    dus ik wil al die andere veertien boeken nu ook wel graâg lezen - maar dit zal me nooit echt kunnen platslaan als een gemiddelde tex willer. te veel een meanderen, te weinig één focus naar één eindpunt. 

Geen opmerkingen: