vrijdag 19 augustus 2011

vitalski in nederland

(photo: met amara naar amsterdam, op kosten van marc verstappen, 2007)


een nederlands impresariaat vroeg me om dit overzichtje: wat heeft vitalski tot dusver al in nederland uitgestoken. die weinige, wel allemaal even nutteloze evenementen zyn ondermeer:

-2011: live in de kleine komedie, amsterdam, n.a.v. de boekenweek; voorlezen en stukje conference

-2010: live in toomler, amsterdam; interview met rick de leeuw en stukje conference, én live quiz

-2010: diverse optredens van "de gelaarsde kat" in huiskamers in tilburg en breda

-2010: ruimte x, tilburg: vitalski zingt liedjes van serge gainsbourg

-2009: live op lowlands festival, biddinghuizen, als frontman van cabaretgroep "circus bulderdrang" op lowlands

-2007: live in tivoli, utrecht; deelname aan poetry slam met oa vinkenoog, rob schouten ea
             live in vera, groningen; poezie performance

-2007: live in katarijne convent, utrecht; vitalski vertelt "blauwbaard"

-2006: live in bellevue, amsterdam, op festival "weerwoord",; live met muziekgroep en conference 

-2006: officieel gastheer van het eerste gedichtenbal, in paradiso, amsterdam

-2006: te gast op het radioprogramma "de avonden", vpro

2005-2008: samenwerking met nederlandse uitgeverij "the house of books" voor vitalski's romancyclus "de geur van nat haar"

-2005: ontvangst johnny van doorn-prijs in de wintertuin nijmegen, voor "beste spoken word"-optreden van 2005
            naar aanleiding daarvan te gast op "de wereld draait door"
            remco campert schrijft op de voorpagina van De Volkskrant

-2005: live op lowlands festival, bidinghuizen, als dichter-performer

-2004: openingsspeech bij een expositie in de brakke grond, amsterdam

-2004: de balie, amsterdam: hoofdrol kindertheaterstuk "kloon" met theater froe froe en mauro pawlowski

-2003: ruimte x, tilburg: live met punkgroep "de living tornado's"

-2002: park in tilburg: deelname aan theatervoorstelling "een beledigend ontbijt" - hardhanding buitengegooid door security

-2001: theater perdu, amsterdam; poëzie-perfomance op festival "le tigre unic"

-2000: theater perdu, amsterdam; poëzie-perfomance op festival "le tigre unic"

-2000: live in paradiso, amsterdam, stukje conference als onderdeel van "de nachten"

-1999: live in paradiso, amsterdam, stukje conference als onderdeel van "de nachten"
 
-1999 (?) in het televisieprogramma "waskracht", vpro, n.a.v. zijn stunthuwelijk met een bejaarde vrouw

jaren 90': diverse malen met cabaretgroep circus bulderdang in "de engelenbak", amsterdam, en een kleine reeks op de zolder van de amsterdamse stadsschouwburg;
                 deelname aan diverse smartlappenfestivals.in de volkskrant dees artikel;

'Vijfendertig jaar en vijfendertig mensen op de bus: we gaan jullie allemaal uitbranden als kaarsjes.' Met dat sinistere statement opende een jarige Vitalski zijn speech op de bus naar Amsterdam. Als voorproevertje voor de presentatie op De Nachten mocht 'Vitalski-universum' donderdagavond 26 januari amok maken in het moderne maar gezellige theater Bellevue.

De sfeer op de bus was tegelijk vrolijk en onheilspellend. De nachtburgemeester van Antwerpen cruisde doorheen de zetels van de bus op zoek naar à l’improviste poëtische of andere performante bijdragen. Vitalskische participatieve democratie: suggesties om Hans Teeuwen voor te dragen werden (dit keer) afgewezen; in het kader van De Nachten werd de suggestie van een Rutger Kopland-gedicht dankbaar aanvaard.

Persoonlijke vriend en singer-songwriter Charles Jarvis over Vitalski: 'Hij heeft er héél hard voor gewerkt om te raken waar hij nu is geraakt.' Jarvis maakt tijdens het optreden indruk met zijn muzikale intermezzo’s, geplukt van zijn nieuwe cd. Vitalski zelf die 'vertellen om het warm te krijgen' hoog in het vaandel voert, steelt de show. Zelf beweert hij ietwat bang te zijn van het BV-schap, maar hij geniet zichtbaar van zijn persoonlijke populariteit én de positieve reacties.

Acrobatie, voordracht en muziek vloeien moeiteloos maar niet naadloos door elkaar, een typische eigenschap van dit absurde en anarchistische tienkoppige ensemble. Het geheel heeft iets charmants-amateuristisch; het is een typisch postmodern palet zonder grand design of deus ex machina. Vitalski doet de introducties van de andere performers-dichters (creatieve kompanen Pieter Van Hemelryck en Manu Bruynsrade), draagt zélf voor en voert gymnastieke opgaven uit. De actrices Noémi Schlosser en Sara De Bosschere dansen zigzaggend sexy over het podium. Ze worden spontaan vergezeld door meegereisd vrouwelijk gezelschap dat speels kussen uitwisselt: niet MTV-esk, maar met obscure intimiteit in het achterhoofd. Vitalski is duidelijk een sexual intellectual, een podiumbeest dat met veel gevoel het nummer 'Geweldige lingerie' zingt en gretig ondersteuning vraagt om te kunnen stagediven. De vitale pseudodirigent van de crew dweept niet toevallig met figuren uit de Duitse romantiek als Hölderlin: kippenvel en punk (onder begeleiding van de groezelige band The Living Tornado’s) moeten hand in hand kunnen gaan.

Los van de blasé en de chaos krijgen we een puik en gevarieerd optreden dat nooit voorspelbaar is, dat een goede sound heeft en enorm veel menselijke energie uitstraalt. Vitalski is nog altijd hard aan het werk: het Nederlandse publiek – een goede honderdvijftig man - is, ondanks het duidelijke applaus, niet laaiend enthousiast voor de winnaar van de Johny van Doorn-prijs. Of moeten ze nog bekomen van het geweld uit Antwerpen? De nachtburgemeester beweerde in Brussel-zuid de volgende dag de verjaardag van zijn leven gevierd te hebben: Vitalski neemt geen pauze, ook al zijn de vijfendertig kaarsen ondertussen uitgebrand...

2 opmerkingen:

Dirk Turpin zei

dat was toen inderdaad een super verjaardagsfeestje in Amsterdam

Vitalski zei

yeah hé