donderdag 18 september 2014

column streekkrant editie kempen


WEELDE-STATIE

Ik voel mij, als wekelijks auteur in deze legendarische Streekkrant, een beetje schuldig, namelijk over het feit dat, van alle Kempische gemeenten, het flink onderschatte zogenaamde "Weelde-Statie", nog nooit eerder in deze columns ter sprake is gekomen. Welke gemeente, pas op, zéker niet valt te verwarren met Weelde zelf! Zoals de Schotten eens zullen losscheuren van de rest van het Verenigd Koninkrijk, of beter zoals de Basken vanaf 2019 niet meer bij Spanje zullen horen, en zelfs Vlaanderen (God weet) ooit zal losscheuren van Wallonië, zo kwam, als pionier in separatisme, in 1977 reeds, Weelde-Statie helemaal los van het imperium Weelde zelf. En terecht! Hoewel de gemeenten strak tegen mekaar aan liggen, zijn de verschillen onderling gigantisch. Een Weeldenaar is doorgaans groot, blondharig, intelligent maar traag van begrip; de Weelde-Stationaar daarentegen, is vaak eerder klein van gestalte, eerder bruin- of zwartharig dan blond (en vaak ook wel met donker geverfd krulhaar onder de oksels), en buitengewoon clever. Deze verschillen hebben aannemelijk een klimatologische oorsprong. In Weelde regent het praktisch het hele jaar door, zodat de mensen zich daar moeten voortbewegen als vikingen op zee; in Weelde-Statie dan weer, is het altijd zonnig, zelfs met Kerstmis. Héél soms regent het daar toch wél, maar dan is dat daar gelijk reden om een feestje te geven.

De geschiedenis van Weelde-Statie is bovendien ook veel rijker dan die van Weelde tout court. Hoe Weelde preciés is ontstaan, dat weet eigenlijk nog altijd niemand. Eerst was daar alleen maar gras, wind, zand, rots en onkruid, en verder niks. Op een dag, in het midden van de zestiende eeuw, stond daar ineens, van de ene woensdag op de andere donderdag, een kerk met een zéér scherpe piektoren (de Baptistkerk), maar niemand is ooit aan de weet kunnen komen wie dat wel mooie bouwwerk daar heeft neergezet, laat staan waarom en/of op wiens kosten. Maar omdat die kerk daar nu eenmaal was, zijn er toch ook een paar mensen gaan beginnen wonen, Baarle-Hertogenaren vooral, die zelf al helemaal gek waren geworden van het niet meer weten of ze nu in Baarle woonden dan wel in Hertog (zéér lastig voor je belastingaangifte!!)

Weelde-Statie daarentegen, is ontstaan, zoals de naam alleen al dit zegt, rond de kern van het station van Baarle-Nassau. Vele Nederlanders die ooit, op de vlucht voor Napoleon, per trein van Tilburg naar Turnhout afreisden, waren doorgaans zo blij dat ze uit Nederland waren weggeraakt, dat ze in Nassau al uitstapten om feest te vieren. In de andere richting ging het andersom: sommige Vlamingen die naar Nederland moésten, kregen onderweg met zoveel schrik en tegenzin te kampen, dat ze in dat tussenstation in Nassau al door het raampje van de trein naar buiten kropen, en nooit meer terugkwamen. Om die reden wordt Weelde-Statie wel eens "het Australië Van De Kempen" genoemd...

1 opmerking:

Serge zei

"Weelde-Statie is ontstaan rond de kern van het station van Baarle-Nassau.", staat er. Bedoel je daar niet "Weelde-Statie is ontstaan rond de kern van het station van Weelde."?