donderdag 18 september 2014

column streekkrant editie antwerpen


SNEL RIJDEN

Terecht is er in Antwerpen nog eens een campagne gestart om automobilisten trager te doen rijden. Naar verluidt hebben er zich dit jaar, dat nog maar voor drie vierden voorbij is, in Antwerpen reeds dubbel zoveel dodelijke verkeersongevallen voorgedaan dan vorig jaar. En het krankzinnigste van alles is, dat dit hardrijden enkel of alleen voortspruit uit de totale stompzinnigheid van die chauffeurs. Een klapband, een remblokje dat het ineens laat afweten, de vallende ziekte die plotseling inslaat: dat zijn eigenlijk natuurrampen, daar kan je niks tegen beginnen. Maar al dat verdomde rodeo-rijden hier in de buurt, dat drijft zuiver op slecht karakter.

Met die "Graag Traag"-affiches is wel iets vreemds aan de hand, althans in de zone 2060, waar ik woonachtig ben. Ik herken wel al mijn vele, sympathieke buren die voor dit affiche poseren, maar het valt toch op dat er tussen dat twintigtal mensen niet één zogenaamde "allochtoon" valt te bezichtigen. Terwijl ze in werkelijkheid toch de helft van het straatbeeld vullen. Ik ben niet zo'n politieke-correctheids-neuker, dit zeer "blanke" beeld is toeval - maar bij de twééde affiche van deze campagne precies hetzelfde: opnieuw geen Turk of Indiaan of Marokkaan in de contreien. Dat is zeker opnieuw toeval, maar het rare is dat dit wil zeggen dat het op de redactie achter die campagne, bij niemand is opgevallen. Voor het dérde affiche zou onze stadsfotograaf toch ook eens mogen aankloppen bij een exotische VZW.

Ik ben ook een tegenstander van gasboetes, en van afstraffingen in het algemeen, maar wanneer het gaat over hardrijden piep ik toch anders, zéker nu ik hier twee kleine kindjes door de straten heb paraderen. Het is gigantisch gemakkelijk om in de 2060, bijvoorbeeld in de Kerkstraat, een hardrijder op heterdaad te betrappen. Als je hier gewoon even op de hoek gaat staan, zie je er op een halfuurtje tijd wel twee of drie passeren. Dàt is wat de politie zou moeten doen, in plaats van fietsers te beboeten die door "het rood" rijden wanneer ze een bocht inslaan zonder een straat te kruisen: die snelheidsmaniakken achterna snellen en klemrijden, hen krachtdadig uit hun auto sleuren en hun rijbewijs afpakken. Dit zou van mij reeds mogen van zodra ze nog maar één kilometer te vlug rijden. Dit is de énige manier en het is een eenvoudige manier en het is een rechtvaardige manier.

Nu ik toch op deze manier bezig ben: er moet dringend een zebrapad komen tussen de Pompoenstraat en het Park Spoor Noord. Tussen deze twee kinderspeeltuinen in, waar dus aldoor kleuters en peuters het pad kruisen, ligt een soms razend drukke Halenstraat; het dichtstbijzijnde zebrapad ligt pas een kilometer verderop. Er is voor dit euvel een buurtwerkgroep opgericht - maar zonder succes, er wordt gewoon niet naar ze geluisterd.

Geen opmerkingen: