zondag 24 september 2017

naar de vergadering

straks heb ik een zekere vergadering, over de lunch, betreffende, mogelyk, een lezing over, of viering betreffende, jotie t'hooft (1956-1977); hier zeven aankruisingen, om toch iéts te zeggen te zullen hebben...

1. de term "puberaal" zou op zo'n avond niet één keer mogen worden gebezigd. iets als "puberaal" aanduiden, is eigenlyk fascistisch.

2. evident entertainend: de documentaire dimensie; het belgië van de "b.o.b.", de razzia's, de paranoia by de slachtoffers; het totale gebrek aan kennis van zaken by die b.o.b.-ers en by het gerecht (cfr wannes van de velde; op zyn "mansarde", werden wel eens een heleboel rietjes in beslag genomen -pharmaceutische instrumenten?; in waarheid betroffen het de blaasrietjes voor zyn klarinet...) het spelletje van "politie en dief" (dankzy myn grotere broêr heb ik het nog een beetje kunnen meêbeleven midden jaren tachtig...) johan anthierens' "de zwyger". op youtube die documentaire over de door de b.o.b. paranoïde gedreven "de brassers"... de bende van nyvel (is natuurlyk later...)

3. maar meer grondig; tegen verdict "puberaal", en om er méér aan te hebben dan "het document": het fenomeen jotie t'hooft als een toetssteen: is hy werkelyk de pathetische werther - of zyn wyzélf juist verworden tot geconcesseerde batavussen droogstoppel? zyn wyzélf niet juist lullig?

4. waarom je de gedichten wél kan lezen, maar het proza niet echt (tenzy dus als document): zeker omdat poëzie gemakkelyker zonder humor kan dan proza. proza zonder érgens humor is als schimmel. de oorsprong van het moderne westerse proza is cervantes, dwz kolder. het eindpunt: kafka, dwz kolder. het proza van t'hooft is totààl niet grappig en daarom onderhand onleesbaar. ook zyn interviews zyn té totaal niet grappig.

5. toch een vermakelyk essay van de man:"het gebruik van verdovende middelen by traditionele stripfiguren"; "de blauwe lotus" van kuifje natuurlyk, doch verfrissend veel ideeën rond, ook, "de graaf van rommelgem", van robbedoes; eerstgenoemde zyn obsessie met psychedelische paddenstoeltjes. zelfs ontdekt t'hooft zoiets in "baard en kale"; in hun album "graai naar de macht" wordt er iemand ingespoten met peyote...

6. t'hooft recenseert leonard nolens - bedenking: zo verdomd lang gaat die nolens dus al meê... t'hooft en de coninck: tussen die twee boterde het niet; de coninck vond t'hooft een poseur, t'hooft vond de coninck een "dichter van de ivoren toren" (voortzetting: jorge luis borges portretteerde zichzelf als een dichter in een ivoren toren: waarby dit beeld dan evenwel totale horror betekent, een volmaakte nachtmerrie...) t'hooft over pernath. over paul snoek.

7. die brief van die middelbare schooldirecteur aan t'hooft zyn ouders, om die mensen mede te delen dat hun jongen volgend jaar niet meer naar die school mag terugkomen - dié brief levert zeker magistraal theater op. (misschien daarna lezen: die brief van herman de coninck aan jmh berckmans...)

8. is t'hooft nét iets te vroeg aan de horizon verschenen voor de new wave? gestorven in 1977; het jaar van de eerste plaat van joy divison. ian curtis is ook maar 23 geworden, maar de teksten van ian curtis zyn toch écht veel sterker (de grafzerk van ian curtis, waarop stond geschreven "love will tear us apart", werd op 2 juli 2008 gestolen, en nooit meer teruggevonden...) (de brusselse vriendin van ian curtis, anik honoré, is een jaar of vyf geleên gestorven...) helemaal het begin van het jaar 1977:"low" van david bowie... t'hooft hoorde graag "evening star" van brian eno. jammer dat 'ie "17 seconds" van the cure niet heeft mogen kennen, toch?

9. al die drugs ten spyt had t'hooft tegelykertyd toch wel degelyk een ronduit heroïsch seks-leven, naar eenieder dit bevestigt. alle meisjes wilden hem, en hy sprong er dan werkelyk meteen bovenop. seks én drugs, dat is een enorm zeldzame combinatie.

10. het lot wil dat z'n vader in oudenaarde woonachtig is in "de galgestraat"... alleen joties moeder bleef ervan overtuigd dat haar zoon géén zelfmoord pleegde, dat het toch wél slechts om een ongeluk ging. een moeder weet zoiets toch het best?
    toch deze kolder, ook: een seks- en drugsfeestje by jotie thuis, in gent - en dan, onverwacht, zyn vader en moeder die er, op dat moment, ineens aan zyn deur staan, haha...

11. altyd maar het ongelyk van de kritiek; byvoorbeeld: de "lectuurgids", in 1976:"hy lykt het doodsverlangen eerder te cultiveren dan werkelyk te beleven..."

12. triomf; overal van 't school gegooid; en dan, in 1976 ook, ineens kunnen schryven:"ik geef nu lezingen voor klassen van jongens en meisjes van myn leeftyd, en ik word er nog voor betaald ook."

Geen opmerkingen: