vrijdag 23 oktober 2020

gast-auteur




               H
ET GEVAAR LOERT IN MOMBASA

van onze correspondent in de jungle robertus baeken


                           aflevering 46


Nairobi, 7 januari 1931:


Bezoek van mevrouw Emma Clessens aan de afdeling van het British Museum te Nairobi dat door de allerlei tentoongestelde speren, schilden, giraffekaakbenen, trommels, beenderen van uitgestorven primaten, enkele gouden halskettingen en armbanden (volgens archeologen vermoedelijk ooit toebehorend aan de koningin van Sheba), afschrikwekkende stamhoofdmaskers, artefacten zoals de door inboorlingen als naald gebruikte dunne tanden van allerlei zoogdieren, zowat het midden hield tussen een wapenarsenaal, een juwelenkist en een expositie van zeldzame natuurhistorische voorwerpen. 

   Haar opvallend rauwe schetterstem verbrak de stilte in de zwijgende zalen. Een nadeel voor de gepaste ingetogen sfeer die er hing. Een voordeel voor de aldaar tegen de voorste poten van een opgezette okapi reeds na een half uur in slaap gesukkelde bezoeker. Slapen doet men immers beter thuis. Daar kost het geen acht shilling. Zelfs de directeur voor wie het slaapje gratis is, kwam een kijkje nemen.

   Over het tentoongestelde handschrift van haar zoon kon Emma Clessens het wel met hem eens zijn. Maar de beenderen onder het glas van de etalagekast waren beslist niet die van haar zoon! Volgens haar  gebaren was Oscars gezicht altijd rood aangelopen. Hij had een grote neus. En bij leven beschikte hij over een dikke pruik steeds netjes opzij gekamde haren. Aldus haar enigszins verwarde, spontane commentaar volgens een latere verklaring in het NRC Handelsblad van een journalist die in deze museumzaal toevallig ook wat rondneusde.


WORDT VERVOLGD...




Geen opmerkingen: